Tichete de masă mai mari pentru români. La cât pot ajunge, propunerea de la Palatul Victoria

de: Sabina Anastasia
24 04. 2023

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni, 24 aprilie, cu reprezentanți din diverse sindicate și patronate, pentru a discuta despre „ordonanța austerității”. Se dau tichete de masă mai mari pentru români? Ce s-a discutat în ședință și cu ce propunere au venit sindicatele privind valoarea bonurilor de masă.

Se dau tichete de masă mai mari pentru români?

Noi detalii privind tichetele de masă acordate românilor. Cunoscute și sub denumirea de bonuri de masă, acestea reprezintă o alocație individuală de hrană pe care firmele o pot acorda angajaților cu contracte de muncă pentru fiecare zi lucrată pe parcursul unei luni calendaristice, potrivit legii în vigoare.

Codul fiscal stabilește că tichetele de masă sunt scutite atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă. În acest caz se face referire la persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în limita valorii maxime. Iată care sunt ultimele informații privind bonurile de masă!

Un Ordin al Ministerului de Finanțe şi Ministrului Muncii stabilește ca, în perioada aprilie-septembrie 2023, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă acordat unui angajat, pe zi, să fie de 30 de lei. Legea 187/2022 arată foarte clar că suma nu poate depăși cuantumul de 30 de lei.

Măsura cu pricina – și nu numai – a fost luată în contextul în care guvernanții dezbat intens „ordonanța austerității”, prin care se încearcă aducerea de bani la bugetul de stat pentru a acoperi deficitul. În acest sens, măsurile ce sunt luate pentru bugetari pot fi drastice. Sindicaliștii propun majorarea tichetelor de masă.

Propunerea sindicaliștilor privind bonurile de masă

Luni, 24 aprilie, premierul Nicolae Ciucă a avut mai multe întâlniri cu sindicaliști și patronate din diverse domenii de activitate. La una dintre ședințele cu pricina, s-a propus majorarea sumei stabilite pentru tichetele de masă oferite de angajatori salariaților. Sindicaliștii vor ca bonurile de masă să crească la valoarea de 40 de lei pe zi.

Au existat și alte nemulțumiri articulate de reprezentanții din sindicatele care activează în domeniul sănătății, învățământului și altele. Aceștia critică încercarea guvernanților de la București de a reduce cheltuielile cu personalul angajat, în condițiile în care rata inflației a atins niveluri record.

Te-ar putea interesa și: Se schimbă voucherele în România, este oficial: ce spune legea despre tichetele de masă, tichetele cadou, culturale, de creșă sau vacanță

Sindicaliștii din sănătate au reclamat că angajații din acest domeniu de activitate nu au mai avut parte de creșteri salariale încă din anul 2018, potrivit surselor citate de Antena 3. Asta, în condițiile în care inflația a ajuns la aproximativ 14 procente. Majoritatea românilor nu reușesc să facă față scumpirilor.