Testul creierului: Mută două bețe de chibrit pentru a corecta ecuația în 5 secunde. Doar geniile reușesc!

de: Daoud Andra
19 08. 2024

Testele de inteligență pot lua multe forme, de la ghicitori și întrebări ce țin de logică, până la imagini care testează atenția și rapiditatea în gândire. Cei care reușesc să își dea seama rapid care sunt cele două bețe care trebuie să fie mutate se pot lăuda cu o minte sclipitoare.

Rezolvă ecuația mutând două bețe de chibrit

Testele de tip puzzle pot fi provocatoare la orice vârstă. Calculele matematice folosind bețe de chibrit le pun mintea la contribuție atât copiilor, cât și adulților, iar exemplul de mai sus este excelent. Pentru ca egalitatea să fie corectă, este nevoie ca două bețe să fie mutate în altă parte. Iar pentru ca provocarea să fie și mai mare, trebuie să gândești rapid.

În ecuația 4 + 5 = 42, egalitatea nu este corectă. Poate fi corectată însă în câteva secunde, schimbând locul a două dintre bețele de chibrit. Te prinzi din prima care cifre trebuie să fie modificate?

Rezolvare:

Dacă nu ai reușit să rezolvi ecuația, îți spunem noi răspunsul. Pentru ca rezultatul calculului să fie corect, se iau bețele din cifra 4, de la rezultat, astfel încât să rămână cifra 1. Acestea se vor pune la cifra 5, astfel încât să o transformăm în 8. Astfel, în loc de 4 + 5 = 42, care nu este corectă, vom avea 4 + 8 = 12, o ecuație cu rezultat corect.

Rezolvarea ecuației

Probleme de logică potrivite pentru orice vârstă

  1. Te afli într-o cameră cu trei întrerupătoare care sunt în poziția ”închis”. Fiecare dintre cele trei întrerupătoare corespunde unuia dintre cele trei becuri din camera alăturată. În timp ce te afli în camera cu întrerupătoare, nu poți vedea ce se întâmplă în camera cu becuri. Știind că poți intra doar o singură dată în camera cu becuri, cum afli care întrerupător cărui bec îi corespunde?
  2. Pe malul unui râu se află un fermier care are cu el o vulpe, un cocoș și un sac de porumb. El trebuie să treacă râul cu o barcă în care pot încăpea doar fermierul plus unul din cele două animale sau sacul de porumb. Problema este că dacă sunt lăsați singuri, vulpea va mânca cocoșul sau cocoșul va mânca tot porumbul. Cum poate fermierul să-i treacă pe toți pe celălalt mal al râului fără ca cocoșul sau porumbul să fie mâncat.
  3. Ai o găleată de 3 litri, o găleată de 5 litri și o cantitate nelimitată de apă. Cum măsori 4 litri de apă folosind doar aceste două găleți?

Răspunsuri:

  1. Deschidem primul întrerupător și așteptăm câteva minute după care îl închidem. Al doilea întrerupător în aprindem și îl lăsăm așa. Pe al treilea nu îl acționăm deloc. După aceasta intrăm în camera cu becuri. Astfel becul care este stins și cald îi va corespunde primului întrerupător, becul aprins îi va corespunde celui de-al doilea întrerupător și becul rămas îi va corespunde celui de-al treilea întrerupător.
  2. Fermierul trebuie mai întâi să ia cocoșul și să-l treacă pe celălalt mal al râului. Apoi să se întoarcă după vulpe, iar după ce lasă vulpea pe malul 2, să ia înapoi cu el cocoșul pe malul 1. După ce lasă cocoșul trebuie să ia porumbul și să-l transporte pe malul 2. După care îi rămâne doar să aducă și cocoșul pe malul 2.
  3. Umplem găleata de 3 litri, după care vărsăm toată apa din ea în cea de 5 litri. Mai umplem încă o dată găleata de 3 litri, iar apoi, cu ajutorul ei umplem găleata de 5 litri. Astfel, în găleata de 3 litri va rămâne doar 1 litru de apă. Vărsăm toată apa din găleata de 5 litri, după care turnăm în ea litrul de apă rămas în găleata de 3 litri. Mai umplem o dată găleata de 3 litri și vărsăm toată apa din ea în cea de 5 litri care conține 1 litru de apă. Astfel vom obține 4 litri de apă.