Testele de salivă, acceptate pentru obținerea certificatului Covid? Alexandru Rafila, anunțul momentului
În cursul serii de luni, ministrul Sănătății a abordat în cadrul unei emisiuni posibilitățile pe care un cetățean român le are la îndemână pentru a obține certificatul Covid. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut prin boală, autoritățile le-au acordat șansa să se testeze, dovedind astfel dovedi că nu au Covid-19. După cum bine știm, testarea se poate realiza prin mai multe metode, însă nu toate sunt acceptate pentru a obține acest certificat. În continuare, Alexandru Rafila a explicat ce tip de teste sunt acceptate și cum se pot obține aceste certificate.
Cum se va putea obține certficatul digital european Covid
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, ieri seară, despre inițiativa PSD cu privire la deținerea unui certificat Covid de către persoanele vaccinate, trecute prin boală, dar și de către cele care se testează, astfel încât, toate categoriile menționate să aibă libertate de mișcare și timp de a decide ce este mai bine pentru sănătatea lor, referindu-se la persoanele testate, care ar trebui să conștientizeze eficiența vaccinării.
Potrivit medicului, România este singura țară verde, însă și alte țări europene se pot bucura de o incidență scăzută a cazurilor.
„Suntem singura țară verde din punct de vedere al incidenței, dar toate țările europene sunt pe trend descendent. Probabil a fost un decalaj și în câteva zile vor mai fi și alte țări. Ceea ce am propus noi, PSD, și sper să se aprobe la nivelul coaliției este un certificat digital european Covid.
Unii insistă să fie numit certificat verde. Este o dezbatere legată de numărul de teste gratuite. Important este ca acest certificat să includă toate variantele, testarea, vaccinarea sau trecerea prin boală.”, a explicat Alexandru Rafila
De câte teste gratuite pot beneficia angajații
Deputatul PSD a menționat că există o listă de teste acceptate de UE, pe care și românii le-ar putea face. Acesta a vorbit, de asemenea, despre un număr de teste gratuite pe care angajații să le primeasca de la stat, urmând ca după aceea, aceștia să le plătească singuri sau să le fie desfăcut contractul de muncă.
„Am văzut că în unele state este valabilă testarea 48 sau 72 de ore. Sigur, nu cu orice fel de test, dar există o lista consistentă de teste la nivel european. Dacă ar fi acceptat doar testul PCR nu ar fi drept, pentru că medicul de familie nu are posibilitatea aceasta.
Trebuie să găsim un mecanism de asigurare a acestor teste gratuite. Trebuie o perioada în care oamenii să aibă timp să se vaccineze. În plus, de la vaccinare până la eliberarea certificatului mai trece o perioada. Noi am propus 15 teste rapide gratuite pentru angajați, la prima propunere erau 11. Așa oamenii pot avea certificatul verde în 10 minute, prin testare.
Motivația de partea cealaltă este că, dacă testarea se face pe banii proprii, atunci ar prefera să se vaccineze. Eu cred că se vor vaccina oricum, că nu cred că îi convine nimănui să se testeze din două în două zile.”, a spus ministrul Rafila.
Întrebat dacă testele de salivă sunt acceptate în vederea obținerii certificatului verde, ministrul Sănătății a explicat că acestea nu se află pe lista testelor acceptate la nivel european. Medicul a explicat că testele acceptate se vor putea face la medicul de familie sau la orice laborator medical .
„Testele de salivă nu sunt pe lista pentru obținerea certificatului Covid. Orice medic de familie sau laborator care face această activitate este la dispoziția oamenilor. Lucrăm pentru ca, în toată țara, marea majoritate a medicilor de familie și mii de farmacii să fie disponibile pentru testare.”, a mai spus ministrul Sănătăţii, la RomaniaTV.