25 nov. 2021 | 19:56

Testare gratuită anti-covid-19 pentru toți românii. Cine spune Alexandru Rafila că trebuie să o execute

News
Testare gratuită anti-covid-19 pentru toți românii. Cine spune Alexandru Rafila că trebuie să o execute
Alexandru Rafila, primele masuri in calitate de ministru al Sanatatii

Alexandru Rafila, actualul ministrul al Sănătății, a anunțat care sunt primele măsuri pe care le va lua în această nouă calitate. Acesta a spus că își propune să extindă testarea anti-covid, dar a vorbit și despre certificatul verde: „să introducem certificatul verde într-un moment în care situaţia epidemiologică o impune, să nu mai aşteptăm 14 săptămâni”. Actualul ministru al Sănătății a spus despre testarea anti-covid că „noi testăm extrem de puţin în continuare”, lucru pe care vrea să îl rezolve.

Alexandru Rafila dorește să extindă testarea anti-covid

Alexandru Rafila a declarat că se va întâlni cu organizațiile profesionale medicale, cu angajatorii, cu reprezentanții din zona sindicală pentru a lua împreună măsurile necesare, iar românii să aibă acces rapid la servicii de sănătate și să se poate face extinderea testării.

„Primul lucru pe care trebuie să-l fac este să mă întâlnesc cu organizaţiile profesionale medicale, să mă întâlnesc cu angajatorii, cu reprezentanţi din zona sindicală, astfel încât să luăm împreună măsurile necesare pentru ca oamenii din România să aibă acces rapid la servicii de sănătate, să putem să facem extinderea testării.

Sunt foarte mulţi care sunt dornici să ajute la acest lucru. Noi testăm extrem de puţin în continuare. Testarea este inaccesibilă, mai ales în mediul rural şi toate persoanele care se infectează să beneficieze de servicii medicale cât mai timpurii.

Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă sau ce s-a întâmplat, numărul acela enorm de decese s-a datorat în bună măsură prezentării tardive după 7-10 zile de evoluţie a bolii şi oamenii au ajuns într-o stare care era ireversibilă. Lucrul ăsta nu trebuie să se mai întâmple. Nu este neapărat concluzia mea. E concluzia unei misiuni desfăşurate de OMS în România, aşa că avem argumente să milităm în acest lucru.

Medicii de familii trebuie să fie partenerii naturali ai autorităţilor şi nu mai trebuie culpabilizaţi pentru tot felul de situaţii care sunt particulare care evident nu caracterizează corpul medical”, a declarat medicul Alexandru Rafila, în direct la România TV.

„Să le explicăm ce este certificatul verde cu adevărat”

Alexandru Rafila a făcut referire și la certificatul verde, pe care dorește să îl ”explice” oamenilor cât mai bine.

„O să încerc să discut cu colegii din Guvern, cu domnul premier, să găsim o soluţie care să fie aplicabilă şi măsurabilă, adică să introducem certificatul verde într-un moment în care situaţia epidemiologică o impune, să nu mai aşteptăm 14 săptămâni, cum s-a întâmplat în vară, până când a fost o tentativă de introducere a certificatului verde şi după primele săptămâni de creştere a numărului de cazuri să putem să introducem, dar temporar, să existe un mecanism de intrare a certificatului şi de ieşire şi să depăşim acest moment în care certificatul verde este corelat exclusiv cu obligativitatea vaccinării.

El este o măsură de protecţie individuală şi de protecţie a sănătăţii publice. Aşa a fost gândit. Ăsta e mesajul pe care trebuie să-l transmitem oamenilor, să le explicăm ce este certificatul verde cu adevărat”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre Raed Arafat: „E firesc să găsim o cale de colaborare”

Ministrul Sănătății își dorește, totodată, să găsească și o variantă de colaborare cu Raed Arafat, șeful DSU, întrucât „am avut totuşi o perioadă lungă care s-a soldat cu un val patru catastrofal şi trebuie să încercăm şi o altă soluţie”.

„Nu pot să-l oblig pe dânsul în niciun fel. Nu m-am referit la doctorul Raed Afarat. M-am referit la faptul că Ministerul Sănătăţii are atribuţii conform prevăzute în HG de funcţionare ca măsurile de sănătate publică, doar măsurile de sănătate publică sunt în atribuţiile Ministerului Sănătăţii şi trebuie să găsim un mecanism de colaborare, nu de confruntare în niciun fel, pentru că şi dr. Arafat este un profesionist în domeniul medicinii de urgenţă, dar partea de urgenţă e una, restul – lucruri care ţin de sănătatea publică sunt în atribuţiile Ministerului Sănătăţii.

E firesc să găsim o cale de colaborare, mai ales că am avut totuşi o perioadă lungă care s-a soldat cu un val patru catastrofal şi trebuie să încercăm şi o altă soluţie decât soluţiile şi modul în care acestea au fost adoptate în perioada anterioară”, a mai spus noul ministru al Sănătăţii.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
Capital.ro
Patru zodii vor avea noroc la bani înainte de Paște | Se îmbogățesc rapid, iar oportunitățile apar de nicăieri
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ALARMĂ de la medici. PRAFUL SAHARIAN poate fi mortal
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro