Testamenul secret al ÎPS Pimen. Cum și-a descris propria înmormântare: „Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariţă. M-am aşezat în el, am văzut că încap”

de: Rosu Ioana
20 05. 2020

România este în doliu după plecarea la Ceruri a Înaltpreasfințitului Pimen. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a murit în cursul acestei dimineți la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”, la o lună după de a fost diagnosticat cu COVID-19. Înainte de a se îmbolnăvi, acesta a oferit un interviu emoționant în care și-a descris fiecare detaliu al înmormântării.

Care a fost cauza morții ÎPS Pimen

Potrivit basilica.ro, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a murit în urma celui de-al doilea atac de cord suferit în ultima perioadă. În urmă cu o lună, pe data de 20 aprilie, ÎPS Pimen a fost transportat de urgență la București, cu elicopterul, din cauza stării de sănătate agravate. Acesta a fost diagnosticat cu COVID-19, iar din acel moment, medicii Institului “Matei Balș” au depus toate eforturile pentru a-l salva.

În ciuda faptului că i s-au aplicat diferite scheme de tratament inovative, precum tratamentul cu medicamentul Remdesivir și imunizarea cu plasmă recoltată de la pacienții vindecați de COVID-19, starea de sănătate a ÎPS Pimen nu s-a îmbunătățit vizibil.

În ultima perioadă, medicii au fost rezervați cu privire la șansele de supraviețuire ale Arhiepiscopului. Întrebat marți seară despre starea de sănătate a ÎPS Pimen, medicul Străinu-Cercel a declarat că acesta se află într-o stare “staționară”: „Beneficiază de confidențialitate maximă și tot ceea ce pot să vă spun este că este staționar. Eforturile noastre sunt maximale”, a spus Streinu-Cercel, potrivit Mediafax.

Cum și-a imaginat ÎPS Pimen propria înmormântare

Într-un interviu acordat pentru Monitorul din Suceava, ÎPS Pimen a declarat că vrea să fie înmormântat în Bucovina, pentru că acolo a trăit cei mai frumoşi ani din viaţa sa. Potrivit acestuia, detaliile înmormântării au fost bine stabilite cu ceva timp înainte, pe când starea sa de sănătate era bună.

Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariţă. L-am pregătit frumos, m-am aşezat în el, am văzut că încap. Ştergarele le-am pregătit, lumânările le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu şi băgat în mormânt.

Şi-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt şi oamenii vor pleca, şi va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, aşa, în surdină, Marşul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu şi un bucium… Sau două buciume. Să fie… Să cânte aşa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina şi prea frumoase cântecele noastre româneşti. Sunt dumnezeieşti! 

Şi am zis să fie şi o trăistuţă, în care să pună câteva fotografii cu copii şi adulţi îmbrăcaţi în portul naţional. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în faţa lui Dumnezeu! Şi eu când mă voi prezenta în faţa lui Dumnezeu voi spune că aceştia sunt oamenii cu care am trăit şi care m-au ajutat să trăiesc frumos.

Pentru că multe am învăţat de la ei, chiar şi de la copii”, a spus ÎPS Pimen în interviul acordat în anul 2019.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor s-a născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu, jud. Buzău, la botez primind numele Vasile. A fost de la frate de mănăstire și monah la profesor, pedagog, apoi stareț, paroh, muzeograf, dar și reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, exarh, Episcop vicar, apoi Arhiepiscop, potrivit basilica.ro.