Test IQ: Sunt 4 animale ascunse în această imagine. Sarcina ta este să le găsești în 10 secunde, crezi că poți?
Iluziile optice și provocările care testează atenția la detalii sunt foarte populare pe internet. În imaginea de mai sus, sunt ascunse 4 animale și se spune că doar un mic procent dintre oameni le pot observa rapid. Le găsești în mai puțin de 10 secunde?
Care sunt animalele ascunse în imagine?
La prima vedere, imaginea este o pictură în care se văd marea, câteva bărci, țărmul stâncos și o casă. Cei cu vederea ageră și cu atenție sporită la detalii observă însă și alte lucruri în această imagine. Mai exact, 4 animale care sunt ascunse în pictură și care nu îți sar în ochi din prima.
Dacă nu le-ai observat deja, îți dăm un indiciu: 3 dintre ele sunt ”ascunse” pe stâncă, iar unul este în colțul din stânga al imaginii, peste pietre. Animalele cu pricina sunt: o vulpe, un liliac, o pasăre flamingo și o antilopă.
Rezolvarea provocării
Este posibil să fie nevoie să privești imaginea inițială de la o distanță de 40-50 cm, pentru a identifica toate animalele. Dacă nu ai reușit să le găsești deja pe toate, mai jos este imaginea cu ele evidențiate.
Cum au apărut iluziile optice
Iluziile optice au apărut în urmă cu mai bine de un secol și, de-a lungul timpului, au devenit din ce în ce mai complexe. Nu se poate spune exact cine le-a inventat sau când anume în istorie au apărut, dar există câțiva cercetători care au avut o contribuție importantă la acestea.
De exemplu, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, cercetători precum Joseph Plateau și Michel Eugène Chevreul au contribuit la studiul fenomenelor optice și la înțelegerea modului în care ochiul și creierul percep diferite imagini.
Joseph Plateau a studiat iluziile optice prin experimentarea cu discuri rotative și a descris efectul Plateau, care se referă la modul în care ochiul percepe mișcarea și schimbările de culoare. Michel Eugène Chevreul a lucrat asupra contrastului de culoare și a modului în care culorile se influențează reciproc.
De asemenea, artiști precum M.C. Escher au creat iluzii optice remarcabile prin intermediul artelor vizuale, explorând și experimentând cu percepția vizuală în moduri inovatoare.