Test de personalitate rapid. Ce vezi în poza asta spune multe lucruri surprinzătoare despre tine!

de: Ștefan R. Apostol
25 03. 2022

Dezvoltarea teoriei tipurilor de personalitate are o istorie îndelungată. Fie că este vorba de lucrările lui Sigmund Freud, de Carl Jung și nu numai, înțelegerea personalității unui individ a fost o fascinație de lungă durată pentru mulți din domeniul psihologiei și al științelor sociale. Odată cu progresele tehnologiei, dar mai ales cu cercetarea cu analiză și gândire critică, psihologii au definit patru tipuri diferite de personalitate. A, B, C și D. Dar, lăsând la o parte teoriile științifice, în timp au fost dezvoltate diferite tipuri de teste ale personalității. Unele dintre ele implică seturi de întrebări, altele doar teste simple, dar care implică un anumit tip imagini, în care persoana testată, în funcție de personalitatea sa, poate descoperi diferite elemente, care la prima vedere nu ne sar în ochi.

Teste de personalitate. Teorii ale tipului de personalitate

De-a lungul anilor, este posibil să fi auzit de mai multe teorii și teste de personalitate. Ceea ce au în comun toate acestea este faptul că încearcă să înțeleagă ce motivează, controlează și gestionează aceste persoane. Pe scurt, cu cât ne facem o idee mai bună despre diferitele personalități, cu atât ne înțelegem mai bine pe noi înșine.

În timp ce psihologii citați în introducere ne-au oferit o perspectivă asupra diferitelor tipuri de personalitate, există o lungă istorie care stă la baza celor mai recente clasificări, în special când vine vorba de personalitatea A, B, C, D.

Istoria acestor tipuri de personalitate pornește de la doi cardiologi, Friedman și Rosenman, care au descoperit accidental comportamentul de tip A după ce au avut nevoie ca scaunele din sala de așteptare să fie retapițate mult mai repede decât se anticipase.

Tapițerul a observat că scaunele se uzaseră într-un mod neobișnuit. Scaunele din sălile de așteptare ale medicilor nu aveau aceeași uzură, în special pe marginea scaunelor și pe cotiere. În timp ce medicii au respins inițial observația, abia cinci ani mai târziu au început cercetările oficiale.

Înțelegerea celor patru tipuri diferite de personalitate

Este important să înțelegem că toată lumea poate fi clasificată în funcție de comportamentul și trăsăturile de personalitate pe care le prezintă. Există o mulțime de teste de personalitate diferite pe care cineva le poate efectua, dar cel asupra căruia ne vom concentra este tipul de personalitate A, B, C și D.

În aceste tipuri de personalitate, oricine poate fi grupat în cele patru categorii, însă nu se grupează exclusiv într-o singură categorie sau tip. Asta pentru că fiecare va prezenta mai multe trăsături de personalitate dominante ale unuia dintre tipuri, dar va avea elemente din alt tip.

Aceste tipuri de personalitate pot fi folosite, printre altele, pentru a înțelege personalitatea unui candidat la un loc de muncă. De la identificarea persoanelor care au mai multe șanse de a fi un mai bun jucător de echipă, până la cele cu caracteristici pregătite pentru a conduce, managerii de angajare pot folosi aceste teste de personalitate pentru a crea o echipă care să aibă un mediu mai echilibrat și chiar pentru a îmbunătăți retenția personalului.

După cum s-a discutat, testele sunt indicatori în tipul de personalitate și nu vă pot plasa ferm într-o categorie sau alta. Vor exista trăsături mai dominante în fiecare tip de categorie, dar este rar să găsești oameni care se potrivesc doar în tiparul uneia dintre ele.

Citește și: Testul psihologic rapid. Cine este persoana mai fericită în imagine și ce înseamnă alegerea ta, de fapt

Teste de personalitate în imagini

Când vorbim de astfel de teste, care implic un anumit tip de imagini, ideea este să răspundem repede la ceea ce ar putea să reprezinte una sau mai multe imagini pe care le avem în fața ochilor. În general acest tip de teste se axează pe reacția emoțională rapidă.

În mod concret, temele abordate în astfel de teste sunt legate de imagini care ne fac să ne simțim inspirați, neliniștiți, fericiți, inconfortabili, confuzi sau chiar relaxați. Toate răspunsurile pe care o persoană testată le va da, vor fi în funcție de reacția emoțională de moment, în clipa în care vede aceste imagini.

Testul pe care vi-l propunem este puțin diferit, și implică un pic de concentrare și de descoperire a ceva într-o imagine, acel ceva care nu este vizibil la prima vedere. Acest gen de test îți poate determina personalitatea. Așadar, iată imaginea, iar în funcție de ceea ce veți descoperi, veți afla și explicația asupra personalității voastre:

 

Ce vezi prima dată în această imagine?

Dacă la o primă vedere nu ai văzut nimic, explicația ar fi că ești sub influența stresului și a oboselii acumulate în cursul zilei, și poate chiar în cursul acestei săptămâni. Cu alte cuvinte ar trebui să te odihnești, cât despre personalitate, nu există o explicație.

Ai văzut un copac

Dacă la o privire mai atentă, să zicem că vezi un copac, asta ar însemna că ești o persoană cu vedere și gândire în perspectivă. Ești un om care știe ce vrea, ai planuri de viitor și nu lași nimic la voia întâmplării.

Ai văzut două mâini ridicate

Dacă există această variantă, de a fi văzut două mâini, explicația ar fi că ești cam euforic, dar totuși, cu picioarele bine înfipte în pământ. O fire rațională, care-și calculează foarte bine pașii și deciziile. Ceea ce se mai poate deduce de aici, este că nu intri în panică ușor, și ești genul de om care găsește rapid soluții atunci când cei din jur își pierd calmul.

Ai văzut o explozie

Nu te teme, asta înseamnă că ai o imaginație extrem de bogată și că ești „centrul” grupului, adică te integrezi repede, în orice situație. O altă caracteristică a personalității tale este că ești extrem de atent la detalii. Poți vedea în detaliu lucruri care altora le scapă.

Concluzie

Testele de personalitate, precum acesta, pot să vă convingă, sau nu, dar au o anumită doză de adevăr, dacă stăm puțin să analizăm lucrurile, că tot am vorbit de detalii. Indiferent care ar fi personalitatea ta, este important ca tu să crezi în tine, și în ceea ce faci, restul…mai contează?