Test de inteligenţă pentru şoferii pricepuţi. Ce maşină va primi prima combustibil?
O iluzie optică banală a stârnit numeroase reacții contradictorii în rândul șoferilor care au încercat să afle care dintre cele patru mașini din imagine va primi prima combustibil. Tu reușești să rezolvi dilema? Încearcă să analizezi problema logic și să oferi o explicație pentru răspunsul tău.
Care rezervor se va umple primul și ce mașină va primi cea dintâi combustibil?
Accesează prima imagine din galeria foto. Ilustrația, postată pe platforma X, arată câteva motoare conectate la un rezervor central de combustibil, printr-un sistem complex de țevi și rezervoare. În partea stângă se află autoturismele notate A și B, unite printr-un rezervor comun, cu câte o țeavă unică.
O configurație similară se aplică și pentru mașinile C și D, doar că acestea prezintă și un rezervor suplimentar dedesubtul lor. Structura funcționează ca o fântână: pe măsură ce rezervorul din partea de sus se umple, combustibilul curge prin țevile laterale și în jos spre autoturisme.
Provocarea ta este să afli care rezervor se va umple primul, apoi care mașină va primi cea dintâi combustibil din rezervorul cu pricina. Problema a stârnit numeroase reacții în rândul utilizatorilor online care știu să conducă autoturisme.
Rezervorul mașinii A se va umple plinul de combustibil
„B prima, C a doua”/ „Depinde de debit”/ „Având în vedere că A are o distanță mai mare pe care să o parcurgă combustibilul, m-aș aștepta ca mașina B să se umple mai întâi, fiindcă distanța e mai mică”/ „B ar primi primul dribling, dar A s-ar umple prima”, sunt câteva dintre mesajele pe care utilizatorii online le-au postat în cadrul provocării în cauză.
Și se pare că cel din urmă răspuns este și cel corect. Rezervorul central ar trimite combustibil în rezervorul ambelor părți în mod egal, dar C și D pot fi eliminate, deoarece s-ar turna direct în rezervorul de jos de pe acea parte.
Explicații. Motivul pentru care mașina A va primi prima combustibil
Chiar și cantitatea mică de combustibil care s-ar scurge la mașina C în timp ce se scurge pe peretele rezervorului nu ar plasa mașina primul loc, deoarece conducta care o conectează este mult mai lungă decât cea din cazul autoturismului B.
Ca atare, mașina B va primi prima combustibil. Totuși, mașina A ar fi prima care s-ar umple efectiv, deoarece orificiul de admisie al conductei sale este mai aproape de fundul rezervorului decât cel al lui B.
Pe măsură ce rezervorul din partea stângă se umple, combustibilul va începe să curgă în A și se va ridica suficient de mult pentru a fi turnat în B, în cantitate semnificativă. Presupunând un debit constant, mașina A se va umple mai repede decât B.