Test de inteligență nou. Tu știi ce număr urmează în șirul 109, 113, 127, 131,?
Testele de inteligență sunt folosite în diverse domenii de activitate pentru stabilirea gradului de inteligență al unei persoane sau a unui diagnostic psihologic. Dar pot fi făcute de către orice persoană doritoare să își afle capacitățile mentale.
Cu toții am auzit de IQ sau „Intelligence Quotient”. Acest termen este prescurtarea pentru „coeficient de inteligență” și reprezintă scorul obținut în urma efectuării unor teste care determină nivelul inteligenței unei pesoane. Acestea sunt create în general pe categorii de vârstă.
Testul de inteligență pe care îl pot face doar cei foarte perspicace
Unele teste pentru determinarea coeficientului de inteligență (IQ) pot conține raționamente abstracte, altele sunt bazate pe cuvinte, iar unele conțin și numere.
Marea majoritate a oamenilor au un IQ care se situează în jurul valorii de 100 (în intervalul 90 – 110), aceasta fiind inteligența medie. Inteligența superioară începe de la valoarea de 120, iar de la 130 în sus vorbim despre supradotare cognitivă.
De partea cealaltă, un IQ de 75-85 este echivalentul unui intelect aflat la limită, iar sub valoarea de 70 se consideră că există un deficit în funcționarea cognitivă.
Termenul coeficient de inteligență, IQ, „Intelligenzquotient”, a fost inventat de psihologul german Wilhelm Stern. Ulterior, profesorului la Universitatea Harvard Dr. Howard Gardner a dezvoltat teoria inteligenţelor multiple, printre care se numără inteligența logico-matematică.
Inteligența cifrelor este acel tip de gândire logică, analitică, pe care o au matematicienii și fizicienii. Psihologii spun că cei care posedă o astfel de inteligență sunt persoane care învață cel mai ușor atunci când li se prezintă cifre, când informațiile au o logică și se descurcă foarte bine cu simboluri și reprezentări grafice.
Ce număr urmează în șirul 109, 113, 127, 131
Ei bine, rezolvarea testului de mai sus ține tot de inteligența matematică. Înșiruirea numerelor 109, 113, 127, 131 nu este una aleatorie așa cum ar putea crede unii dintre noi. Acestea au o logică, iar persoanele cu un IQ ridicat, cel mai probabil și-au putut da seama că reprezintă enumerarea a patru numere prime consecutive.
Continuarea șirului este, așadar, cu următorul număr prim, iar răspunsul corect este 137.
În consecință, obținem șirul 109, 113, 127, 131, 137.
În prezent, testele inteligență sunt efectuate și de către copii. În învățământ, aceastea pot fi o modalitate mai obiectivă de identificare a elevilor supradotați, care ar putea beneficia de servicii educaționale speciale. Însă nu numai atât. Testele IQ efectuate la copii pot ajuta la identificarea unor probleme sau afecțiuni de care cei mici suferă fără ca părinții lor să știe, cum ar fi ADHD (tulburarea de atenție și hiperactivitate).