Test de cultură generală. Tu ştii care este oraşul „diamantelor”? Indiciu: Se află în Europa
Diamantele, simbol al iubirii eterne între doi oameni, au fost întotdeauna asociate cu acest oraș, locul principal al comerțului internațional cu diamante. Dar știi care este orașul care merită numele de capitală mondială a diamantelor? Acest test de cultură generală te va pune la încercare.
Test de cultură generală. Care este capitala mondială a diamantelor?
Acest oraș este recunoscut ca fiind capitala mondială a diamantelor de secole, un titlu însă greu de obținut.
Comerțul cu diamantediamante s-a dezvoltat în regiune acum aproape 500 de ani, când primele diamante brute au fost importate din India.
Vezi și: Care sunt cele mai mari diamante din lume. Câți bani costă cel mai scump
Comercianții din zonă și-au câștigat treptat o reputație de prestigiu datorită atenției lor la detalii și calității selecțiilor lor, ajungând să atragă favorurile lui François I, regele Franței, care a preferat maeștrii tăietori din acest oraș în defavoarea celor din Paris pentru comenzile sale de diamante.
Dacă nu ți-ai dat seama, capitala mondială a diamantelor este orașul Anvers, din Belgia.
Centrul Mondial al Diamantelor din Anvers, înființat în 1973, este una dintre cele mai cunoscute companii private din lume și gestionează și reprezintă oficial sectorul diamantelor din oraș.
Amplasat în inima Anversului, mai precis în Hoveniersstraat, compania se ocupă de importul și exportul diamantelor de aici. Orașul este și sediul tuturor celor mai mari exploatanți de mine de diamante, care furnizează mii de revânzători de diamante din întreaga lume.
Vezi și: Secretul diamantelor roz: De ce sunt diferite de orice altceva și atât de rare
O istorie încărcată de tradiție
Din punct de vedere istoric, Anversul este un oraș bogat în oportunități. Industria diamantelor, stabilită în secolul al XV-lea, s-a dezvoltat considerabil atunci când orașul a devenit un ax major de tranzit comercial care leagă Europa de India, prima sursă de import de diamante brute.
Cartierul diamantelor din Anvers adună cele patru piețe de diamante cele mai importante din oraș, fiecare oferind un domeniu de expertiză diferit.
Vezi și: Cenușa umană se poate transforma în diamante. Care este metoda, cât costă o asemenea ”bijuterie”
Încă din secolul al XV-lea, Anversul devenise un loc de întâlnire important pentru diamante datorită poziției sale geografice strategice: orașul este situat pe fluviul Scheldt, o cale privilegiată către Marea Nordului.
Primele urme ale comerțului local cu diamante datează din 1447. La acea vreme, un magistrat al orașului a emis o lege care viza pedepsirea severă a comerțului cu pietre prețioase false, printre care diamantele.
Apoi, lui Lodewyk van Berken îi datorăm inventarea, în 1476, a unui proces revoluționar în tăierea diamantelor de la acea vreme, dând astfel naștere diamantului cu fațete pe care îl cunoaștem astăzi și atrăgând aristocrația din întreaga Europă până la porțile Anversului.
În cele din urmă, în 1477, Maximilian I a oferit un inel încrustat cu un diamant viitoarei sale soții, Maria de Burgundia, marcând astfel începutul unei tradiții delicate care a supraviețuit până în zilele noastre. Ca urmare, comerțul cu diamante a devenit și mai prosper.
Poziția Anversului în comerțul cu diamante s-a consolidat odată cu descoperirea de către Vasco de Gama în 1498 a unei rute maritime directe către India.
Această rută nouă a fost responsabilă pentru o schimbare majoră în comerțul cu diamante, redirecționând un punct de trecere important de la Veneția la Lisabona. Ușurința de tranzit de la Lisabona la Anvers a consolidat și mai mult poziția portului belgian în industria și comerțul cu diamante.
Vezi și: Cum ajung diamantele la suprafața Pământului: Care sunt zonele unde ar putea fi găsite
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, dominația industriei de către comunitatea locală evreiască a permis Anversului să se ridice ca o mare capitală a comerțului cu diamante.
Cartierul diamantelor
Cartierul diamantelor din Anvers (Diamantkwartier) este un district de aproximativ 2,5 km² și este cel mai mare centru al diamantelor din lume, generând 50 de miliarde de dolari pe an.
Cartierul cuprinde 380 de ateliere care furnizează nu mai puțin de 1500 de companii de servicii de tăiere și șlefuire.
Vezi și: Semnele care arată că în adâncurile Pământului s-ar ascunde o „mină de diamante”
Cartierul diamantelor din Anvers este compus din mai multe zone direct adiacente la gara Anvers-Central.
Această parte a orașului își propune să păstreze tradițiile și spiritul vechilor comercianți de diamante care au stabilit definitiv industria în anii 1890 după ce au venit din Amsterdam împreună cu familiile lor.