Termene sau termeni? Ce semnifică cele două forme de plural, de fapt
Nu puține sunt momentele în care limba română ne poate crea o serie de dificultăți. De-a lungul timpului, limba română a creat probleme chiar și nativilor. Pentru a putea să ne exprimăm corect este necesar să înțelegem regulile după care se scriu cuvintele în română.
Unul dintre cele mai interesante cuvinte din limba română
Substantivul „termen” are două forme de plural. Și este o mare diferența dintre „termeni” și „termene”.
Unul dintre cele mai interesante cuvinte din română este forma de plural a substantivului „termen”. Singularul se poate aplica în funcție de sensul propoziției, iar pluralul se folosește diferit. Concret, substantivul „termen” are două forme de plural: „termeni” și „termene”. Ambele forme sunt corecte, dar se aplică în utilizări complet diferite.
Conform DOOM, forma „termeni” se folosește în sensul de „cuvânt”, iar „termene” se aplică semnificației „dată, interval de timp” .
Exemplu propoziții:
- „termeni”: Trebuie să acceptați termenii și condițiile aferente.
- „termene” : Nu există termene pentru punerea în aplicare a sentinței judecătorești.
Limba română, într-o continua schimbare
Limba română face parte din marea familie latină. Numărul exact al cuvintelor este greu de spus, însă poate fi estimat. Conform DOOM, există „peste 62.000 de cuvinte” cu diferite sensuri și forme. Dificultatea numărului exact vine din faptul că unele cuvinte au fost scoase din uz, iar altele au fost introduce recent, potrivit shtiu.ro.
De-a lungul timpului, limba roamână a trecut printr-o serie de schimbări. Una dintre cele mai mari schimbări este trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. Această tranziție a avut loc în 1860. Până în acea perioadă, limba română s-a scris cu alfabetul chirilic și, mai ales în ultima perioadă dinainte de adoptarea oficială a alfabetului latin, cu un alfabet de traziție.
Potrivit cercetătorilor, în RSS Moldovenească s-a folosit până în anul 1898 alfabetul chirilic modern sau rusesc adaptat. Însă, limba română modernă se scrie cu alfabetul latin. În total, alfabetul actual al limbii române are 31 de litere. Fie că sunt mari, mici urmate sau nu de punct sau de spațiu acestea ajută la formarea cuvintelor. Limba română este într-o continuă schimbare. Din acest motiv, e necesar să punem la curent cu cele mai noi modificări.