Țepe în starea de urgență. Cum a ajuns să fie bulibașa rromilor din Iași acuzat de înșelăciune cu aur și ceapă

de: Emanuela Pană
12 05. 2020

De la aur și carne vie și până la fier vechi și…ceapă, rromii demonstrează întregii lumi că escrocheriile se pot face cu orice fel de mărfuri, atâta vreme cât sunt „învârtite“ cum trebuie și mai ales de cine trebuie. Iar cel considerat a fi conducătorul țiganilor din Iași este cercetat în prezent pentru înșelăciune în două dosare distincte, fiindcă a produs pagube de zeci de mii de euro mai multor persoane.

A fugit cu bijuteriile comandate

Șeful rromilor din Iași a fost acuzat că, în urmă cu mai multe luni, a comandat bijuterii de aur de la o persoană care nu a mai văzut niciun fel de plată de la Ionel Stănescu, comanditarul cunoscut drept „Imperialul“, după ce i-a înmânat bijuteriile solicitate.

Bulibașa s-a făcut nevăzut din momentul când s-a văzut cu bijuteriile în mână, motivând că pleacă să verifice obiectele primite. Însă de atunci, furnizorul său nu l-a mai găsit nici la telefon, nici pe alte căi pe „Imperialul“, care i-a produs, în felul acesta, o pagubă de 10.000 de euro.

Neplata comenzilor de mii și zeci de mii de euro, tipar în toată regula

Însă ieșeanul nu se află la prima abatere. Acesta abia a fost scos din arest, la data de 7 mai, pentru a fi mutat în arest la domiciliu, într-o pricină în care a fost acuzat tot de acte de înșelăciune, însă de data aceasta nu cu aur, ci cu vegetale.

Bulibaşa Stănescu „Imperialul“, arestat pentru înşelăciuni cu aur și… ceapă!

Totodată, în acest caz, el a fost acuzat, în complicitate cu alte 10 persoane, pentru că ar fi solicitat împreună cu aceștia legume și fructe de la producătorii moldoveni din Basarabia, îndeosebi ceapă și cartofi, însă care, în aceeași manieră ca bijuteriile, au fost omise de la plătirea prețului cuvenit. Tocmai de aceea, în aprilie, procurorii din Iași au intervenit și i-au arestat pe rău-platnici, care deja căutau alte victime, în sectorul vânzării de lemn.

„Deşi iniţial stabileau plata pe loc, după descărcare, invocau diferite pretexte de amânare a plăţii, finalizând prin a nu mai achita nicio sumă de bani persoanelor care livrau marfa. Ulterior, valorificau mărfurile în interes propriu sau prin intermediar, altor persoane“, a informat Monica Palaghia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.