Tensiuni mari la graniţa României. Serbia a trimis armata, lucrurile se complică

de: Bișinicu Andreea
27 12. 2022

Există tensiuni mari între țările Serbia și Kosovo. Duminică, 25 decembrie, chiar în ziua de Crăciun, Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, l-a trimis pe șeful armatei la granița cu Kosovo, în condițiile în care relațiile tensionate dintre cele două țări au fost accentuate de recentele blocaje.

Motivul pentru care trupele din Serbia se îndreaptă către Kosovo

Cu toate că, în 2008, Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, autoritățile de la Belgrad refuză să recunoască acest demers și îi încurajează pe cei 120.000 de sârbi rămași să sfideze autoritatea Pristinei.

Prin urmare, sute de etnici sârbi, indignați de arestarea unui fost ofițer de poliție, au instalat pe 10 decembrie baraje rutiere în zona de nord Kosovo, unde cei mai mulți cetățeni sunt de origine sârbească, aceștia reușind să paralizeze traficul prin două puncte de trecere a frontierei.

„Situația de acolo este complicată și complexă. Ea necesită în perioada următoare prezența armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”, a spus el, folosind termenul folosit de Belgrad pentru granița cu Kosovo.” a declarat Milan Mojsilovic, șeful armatei sârbe într-un interviu acordat canalului local de știri Pink TV, scriu cei de la Capital.

Generalul Mojsilovic a specificat, de asemenea, că se îndreaptă spre Raska, o localitate situată la aproximativ 10 kilometri de granița cu Kosovo, după ce s-a întâlnit cu președintele sârb Aleksandar Vucic la Belgrad.

„Sarcinile pe care armata sârbă le-a primit… sunt precise, clare și vor fi puse în aplicare pe deplin”, a declarat Mojsilovic.

Ce susțin autoritățile locale

Situația politică a devenit din ce în ce mai tensionată după ce, în data de 18 decembrie, Kosovo a programat alegeri locale în municipalitățile cu majoritate sârbă, iar principalul partid politic sârb a declarat că va organiza un boicot.

Un fost polițist a fost arestat, după ce autoritățile l-au suspectat că ar fi fost implicat în atacuri împotriva ofițerilor de poliție de etnie albaneză. Acest lucru i-a indignat pe etnicii sârbi care au ridicat baricadele.

Cu puțin timp înainte ca generalul Milan Mojsilovic să plece în zona de graniță, mai multe instituții media sârbe au difuzat un videoclip distribuit pe rețelele de socializare în care se aud focuri de armă.

Televiziunile locale susțin că ar fi fost vorba despre lupte ce ar fi avut loc în seara zilei de Crăciun, când forțele din Kosovo ar fi încercat să demonteze o baricadă.

Această versiune a fost respinsă de poliția kosovară, care a precizat pe rețelele sociale că membrii săi nu au fost implicați în nicio confruntare, scriu jurnaliștii de la Le Monde.