Temperaturi de -30 de grade, vremea o ia razna complet. Va fi ger năprasnic în aceste zone din Rusia

de: Bișinicu Andreea
05 01. 2023

Schimbările climatice îi afectează direct pe locuitorii Rusiei, după ce experții în meteorologie au avertizat că, în Moscova, oamenii se vor confrunta cu temperaturi drastice, de minus 30 de grade. Urmează să fie înregistrat un ger crunt pe meleagurile rusești.

Temperaturile de minus 30 de grade se vor înregistra la începutul lui ianuare 2023

În Moscova, locuitorii se vor confrunta cu cel mai rece interval de 5 zile înregistrat în capitala rusă de la începutul secolului al XXI-lea, susțin meteorologii.

Potrivit lui Roman Vilfand, directorul Centrului de Hidrometeorologie al Rusiei, în perioada 6 – 10 ianuarie, rușii vor îndura un frig crunt, iar valorile termice vor scădea până la -30 de grade Celsius.

„Un val de frig foarte aspru, o prăbușire a temperaturilor, va avea loc pe 6 ianuarie. Noaptea gerul va ajunge la între -20 și -22°C iar în timpul zilei nu va fi cald, temperaturile ajungând la minus 18-20°C”, a anunțat oficialul rus.

De asemenea, Vilfand susține că, în noaptea de 7 ianuarie, zi de sărbătoare pentru ortodocșii de rit vechi care sărbătoresc Crăciunul, temperaturile din Moscova vor scădea la -27 grade Celsius, urmând ca a doua zi sî se confrunte cu valori de până la -29 de grade.

„Aceasta va fi cea mai rece perioadă de 5 zile din ultimii 23 de ani, asta însemnând de la începutul secolului XXI”, a subliniat meteorologul rus pentru Interfax preluat de HotNews.

Citește și Furtuna arctică e în România. Zonele în care ninsorile şi gerul fac ravagii. IGSU, recomandări pentru români: „Evitați să porniți la drum”

Cod galben de ninsori și viscol în România

România este traversată de un val de aer arctic, care afectează 23 de județe. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, anunță cod galben de ninsori, viscol și vreme rea, sfătuindu-i pe români să nu pornească la drum în această perioadă.

Alerta meteo de vânt intensificat și viscol va intra în vigoare joi, 5 ianuarie, începând cu ora 14.00 și va expira vineri, 6 ianuarie, la ora 12.00, în regiunea Transilvaniei.

În intervalul menționat, rafalele de vânt vor înregistra, în zonele de munte, viteze de până la 90 de kilometri pe oră. La altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va depăși 120 de kilometri pe oră.

Meteorologul Elena Mateescu a declarat că, la finalul primei săptămâni din luna ianuarie, valorile termice vor scădea considerabil.

Începând de vineri, 6 ianuarie, în regiunile din nordul, centrul și nord-estul țării, se va consemna o răcire a vremii. Valorile termice maxime nu vor depăși, potrivit directorului ANM, 3-4 grade Celsius.

Citește și Vremea se schimbă brusc în România. Anunțul făcut de ANM, fenomenele care apar în țară