Temperatura maximă la care ai voie să gătești cu uleiul de măsline extravirgin. Altfel se va arde mâncarea, ce greșeală fac gospodinele

de: Sabina Anastasia
09 03. 2024

Multe gospodine fac greșeala de a folosi ulei de măsline la gătitul a diverse mâncăruri, fără a ști că trebuie să respecte un așa-zis punct de fum când setează flacăra la aragaz sau cuptor. Care este temperatura maximă la care ai voie să încălzești uleiul de măsline extravirgin.

Cum este folosit uleiul de măsline în bucătărie

Orice tip de ulei de măsline poate fi folosit, în general, pentru majoritatea preparatelor alimentare. Unele feluri ale produsului sunt totuși preferate pentru anumite utilizări. Uleiul extravirgin este recomandat să fie folosit în preparatele reci, pentru a le oferi o aromă plină, cum ar fi cazul salatelor și pastelor.

Uleiul de măsline este folosit deseori de gospodine pentru a prepara sosuri și vinegrete, fiind infuzat cu aromă. Se recomandă pentru rețetele uzuale de gătit și coacere să fie folosit ulei de măsline de calitate. A alege ulei de măsline ieftin este o greșeală, produsul fiind printre puținele la care prețul contează.

Cum să gătești cu ulei de măsline

În multe rețete nu se precizează folosirea unui anumit tip de ulei de măsline, deși este indicat să urmezi recomandările dacă este cazul. Este bine să ai în bucătărie atât ulei de măsline extravirgin, cât și ulei de măsline pur, pentru a putea prepara felul de mâncare în mod ideal.

Când gătești cu ulei de măsline, ia în considerare temperatura la care poți încălzi ingredientul, impactul uleiului de măsline asupra aromei preparatului și propriile preferințe personale în materie de gust. Este deosebit de important să ții cont de punctul de fum al uleiului de măsline.

Care este temperatura la care poți încălzi uleiul

Punctul de fum se referă la temperatura maximă la care poți încălzi uleiul de măsline, în așa fel încât acesta să își păstreze proprietățile. Uleiul de măsline extravirgin poate fi încălzit până la temperatura maximă de 190 de grade Celsius. În cazul altor tipuri de uleiuri, lucrurile stau diferit.

Uleiul de măsline pur sau ușor, fiindcă mai este cunoscut și după această denumire, poate fi încălzit până la temperatura de 242 grade Celsius. Este bine să ții cont de aceste recomandări. Altfel, mâncărurile vor căpăta gust de ars, indiferent dacă sunt coapte sau prăjite.

Cel mai bine este să încălzești uleiul de măsline la temperatură medie când vrei să gătești cu el. Păstrează ulei de măsline extra virgin pentru mâncăruri la rece, nu la căldură. Dacă știi că nu poți controla temperatura, alege să gătești cu un tip de ulei cu punct de fum mai mare.