Temperatura ideală pe care trebuie s-o ai în apartament. Așa scapi și de facturile exagerate la energie
În condițiile în care suntem tot mai aproape de prima lună de iarnă, iar românii se pregătesc pentru un nou sezon rece cu facturi uriașe și calorifere mai mult reci decât calde, în spațiul public au reapărut dezbaterile cu privire la temperatura ideală pe care trebuie să o ai în apartament sau în casă. Misterul a fost elucidat chiar de un medic. Valorea este neașteptat de mică.
„Lupta” pe termostat
În multe dintre locuințele din România se duce o luptă tăcută: setarea temperaturii la care fiecare persoană se simte cel mai bine. În timp ce unii preferă valorile mai scăzute, alții își doresc temperaturi de vară chiar și în lunile de iarnă. Anul acesta, însă, facturile uriașe și problemele la alimentarea cu agent termic ar putea pune capăt acestor discuții.
Nicușor Dan a stârnit un val de indignare în spațiul public, acum ceva vreme, când vorbea despre „normalitatea” unei temperaturi de 19 grade Celsius în locuință în unele țări europene.
„Am spus că sunt țări în care temperatura de 19 grade în casă este normală, dar nu am spus că e normal să ai 19 grade în casă, la București. Un sistem de încălzire normal e un sistem în care fiecare are în casă ce temperatură vrea și plătește proporțional. Toate acțiunile mele din aceste două luni și jumătate de mandat au urmărit ca, pe termen mediu și lung, să avem un astfel de sistem”, revenea cu explicații, în 2021, primarul Capitalei.
Care este temperatura ideală pe care trebuie s-o ai în apartament
Se pare că declarația edilului nu era departe de adevăr. Medicii susțin că temperatura ideală pe care trebuie s-o ai în apartament ar trebui să fie undeva între 16 și 18 grade Celsius, acesta fiind intervalul ideal pentru corpul uman, chiar și în timpul nopții, asigurând un somn mai liniștit.
„Între 16 – 18 grade în cameră. Aceasta este căldura normală pentru un om îmbrăcat, pentru că noi nu stăm în pielea goală”, a spus medicul Doru Negru în emisiunea de la DC News.
Specialiștii vin chiar cu un avertisment, punctând că prea multă căldură în cameră ar putea duce la apariția mai multor probleme în timpul somnului.
„Temperatura ridicată noaptea poate duce la agitaţie în timpul somnului, treziri frecvente. Inclusiv respiraţia.
Poate veni o trahipnee uşoară, adică respirăm mult mai frecvent decât la o temperatură joasă, când organismul are tendinţa de a se odihni şi de a se linişti”, a informat Ana Sestacova, medic de familie, la Pro TV.