Telefonul important primit de Vladimir Putin în plin război cu Ucraina. Ce i s-a cerut de urgenţă liderului rus
Duminică, Vladimir Putin a discutat telefonic cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre cele mai recente evenimente din Ucraina, dar și despre următoarea rundă de negocieri dintre cele două părți beligerante. În cadrul discuției, președintele turc a subliniat încă o dată necesitatea încetării focului și a instituirii păcii între cele două state. De asemena, Erdogan a și-a manifestat susținerea pentru îmbunătățirea situației umanitare din regiune, afirmând că Turcia va continua să sprijine în orice fel acest proces.
Vladimir Putin, discuție telefonică importantă cu Recep Tayyip Erdogan în plin război cu Ucraina
„Erdogan a notat importanța încetării focului între Rusia și Ucraina, implementării păcii și îmbunătățirii condițiilor umanitare în regiune”, au spus reprezentanții Președinției turce.
O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc în metropola turcă Istanbul. Data exactă nu a fost stabilită, însă potrivit negociatorului ucrainean David Arakhamia, următoarea întâlnire dintre cele două părți va avea loc între 28 și 30 martie în Turcia.
Pe 10 martie, Turcia a organizat o rundă de negcieri între miniștrii de externe rus și ucrainean în Antalya (din sudul Turciei).
Erdogan s-a poziționat împotriva conflictului militar din Ucraina încă de la începutul invaziei, iar statul turc a fost apreciat pentru eforturile sale de a pune capăt războiului, potrivit agenției Andalou. Turcia se află în relații bune cu ambele state, atât cu Rusia, cât și Ucraina și este considerată drept un vector important în încercarea de a determina cele două țări să ajungă la o înțelegere.
Care sunt condițiile pentru un acord de pace
Potrivit liderului de la Ankara, Kievul și Moscova au căzut de acord asupra unui număr de patru puncte din șase de pe lista de negociere: renunţarea de către Ucraina la aderarea la NATO, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parţiale, garanţii de securitate. În schimb, nu s-aau înțeles cu privire la problemele teritoriale, respectiv la statutul provinciei separatiste Donbas și situația peninsulei Crimeea.
„Însă Ucraina este, desigur, un stat. Iese din discuţie (pentru Kiev) să accepte o dezarmare completă, dar partea ucraineană este pregătită să facă (unele) compromisuri”, a precizat Erdogan săptămâna trecută cu ocazia deplasării la summitul NATO de la Bruxelles, potrivit unui comunicat al președinției de la Ankara.
Conform estimărilor ONU, cel puțin 1.119 de civili au murit de la începutul războiului, iar alți 1.790 au fost răniți. În plus un număr uriaș de ucraineni au fugit din țară. Aproximativ 4 milioane de oameni au trecut granițele în țările vecine și alte milioane au fost strămutate în interiorul țării.