Telefoanele care îți aduc bani în conturi și după ce nu le mai folosești. Mulți români nu știu ce valoare au
Foarte mulți dintre români au măcar un telefon pe care obișnuiesc să și-l schimbe. Puțini știu că, dacă l-ar recicla ar putea primi bani. Pe marginea acestei inițiative se poartă încă discuții. Ce măsuri își propun reprezentanții Uniunii Europene?
Recomandarea venită din partea Uniunii Euperopene
Datele arată că anual, peste un miliard şi jumătate de telefoane mobile sunt fabricate, însă, doar 1-2% dintre ele sunt reciclate. Românii obișnuiesc să le țină în sertare și să nu le mai folosească.
De aceeși soartă au parte și tabletele, laptopurile și încărcătoarele. Acest comportament a intrat și în atenția Uniunii Europene, care a recomandat țării noastre să acorde mai multe bonusuri financiare celor care-și reciclează telefoanele. În acest fel, acest comportament ar putea fi încurajat și stimulat.
Citește și: Veste bună de la WhatsApp. Utilizatorii vor putea folosi două conturi pe același telefon
Pericolul ascuns în telefoane
Foarte puțini români știu că depozitarea incorectă a bateriilor Litiu Ion din componența electronicelor pot provoca incendii dacă sunt depozitate necorespunzător.
Stimulente pentru reciclarea telefoanelor
Comisia Europeană își propune să vină vină în sprijinul românilor. Pentru a-i motiva să recicleze, autoritățile își propun să introducă o serie de stimulente, sub forma unor reduceri sau cupoane valorice pentru orice produs electronic de mici dimensiuni predat
”Că vorbim de puncte de colectare în proximitatea cetățenilor pe care ar trebui să le pună la dispoziție autoritatea publică locală sau că vorbim de extinderea acestui sistem de garanție returnare cum este în cazul pet-urilor, să ajungă și pentru aceste tipuri de echipamente, sunt doar câteva dintre aceste recomandări.”, a declarat Ema Cumpătă, reprezentant Reciclator DEEE pentru Observator.
Până vor intra în vigoare aceste măsuri, românii interesați pot recicla telefoanele la magazinele de electrocasnice. Acestea vor putea fi colectate gratuit.
”Toți clienții să știe că dacă ajung în magazinele noastre le pot preda gratuit prin intermediul angajaților noștri și noi de aici să le predăm către o firmă de reciclat parteneră. Momentan nu avem o campanie făcută pe electrocasnice mici, dar am avut în trecut, urmează să lucrăm și la un alt program.”
Reprezentații Comisiei Europene atrag atenția asupra problemei colectării telefoanelor. În prezent, doar 5% din telefoanele mobile din Europa sunt reciclate. Alte 700 de milioane de aparate scoase din uz sunt încă în case sau la gropile de gunoi.
Citește și: WhatsApp pregătește un cod secret cu care să ascunzi conversații. De când este disponibil