Polițiștii au o tehnologie revoluționară ca să-i prindă pe răufăcători

de: Diana Radu
08 04. 2019

Polițiștii olandezi se folosesc de o tehnologie revoluționară în lupta împotriva infracționalitătii. Mai exact, aceștia utilizează tehnologia 3D.

Cea mai recentă tehnologie pusă la dispoziția poliției olanedze sunt imaginile 3D generate pe calculator, cu ajutorul căreia polițiștii pot reconstrui scena faptei. Astfel, polițiștii își pot da seama mai ușor inclusiv de traiectoriile gloanţelor.

Olanda se află pe primul loc la dezvolatrea de astfel de sisteme. În centrul de pregătire al Academiei de Poliţie din Appeldoorn a fost chemată o unitate specială de poliţie și s-a efectuat o demonstrație, realizată de către Nielson şi Mattanja, detectivi, asupra modului în care funcționează tehnologia 3D.

Modul inedit în care investighează polițiștii olandezi infracțiunile

Nielson, unul dintre detectivi, se apucă și fotografiază întreaga întreaga locaţie în 360 de grade şi procesează imediat imaginile folosind un program, cu ajutorul căruia le transformă într-un peisaj panoramic. Nelson, se poate plasa apoi la locul faptei prin intermediul realității virtuale. Bineînțeles, polițiști se asigură că fiecare detaliu al perimetrului infracţional e documentat foarte bine cu ajutorul unei tehnologii revoluţionare.

„Acum, văd scena crimei. Pot să privesc în jur şi să-mi fac o impresie corectă despre cum arată exact incinta. Mă simt de parcă aş fi la faţa locului. Acesta e un avantaj pentru colegii noştri care lucrează la caz, dar nu pot vizita locul faptei şi vor să vadă ce s-a întâmplat acolo”, explică detectivul.

Mattanja, celelalt detectiv, se ocupă de următorul pas, adică pregătește niște bilete albe, care vor fi utile în timpul scanării.

„Scanările folosesc aceste bile albe ca puncte de referinţă. În timpul procesării imaginilor, programul recunoaşte bilele şi realizează imaginea de ansamblu”, arată detectivul Mattanja.

Olandezii sunt „vârf de lance” în folosirea acestei tehnologii a realităţii virtuale, care însă tot nu e întrebuinţată pe scară largă. Un motiv ar fi acela al costului echipamentului. Scanerul necesar pentru obţinerea unui model tridimensional al perimetrului infracţional poate costa până la 100.000 de euro.