Țeapă în numele magazinelor Mega Image și Profi. Ce mesaje au ajuns la clienți

de: Emanuela Pană
01 05. 2020

Clienții Mega Image și Profi România au devenit din nou țintele fraudărilor web de tip #scam care oferă vouchere false pentru cumpărături din magazine frecventate pe scară largă de către consumatorii din țară. Vezi cu ce detalii vin specialiștii de la CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică).

Recomandările Echipei CERT-RO

Explicația celor de la Centrul Național în cauză pentru revenirea acestor tentative de furt operate în domeniul online în această perioadă este faptul că, în condițiile Stării de urgență și ale limitărilor pe care le implică, cetățenii s-au orientat, pentru cumpărături și activități de socializare pe platformele web, petrecând mai mult timp pe internet, ceea ce i-a determinat, probabil, pe hoții din spatele acestui tip de campanii să profite de această situație și să își arunce din nou momelile.

Asemenea oricăror cazuri de tentative de furt sau de dezinformare, ni se recomandă verificarea sistematică a celor de la care luăm vouchere și cărora le oferim datele personale, un lucru esențial fiind acela de a compara tot ce găsim online cu anunțurile oficiale ale magazinelor (de pe paginile website ale acestora) către care emițătorii de vouchere promit că funcționează.

„Verificaţi sursa mesajelor primite, evitaţi să accesaţi link-uri sau ataşamente din mesaje nesolicitate, validaţi transmiterea informaţiei cu expeditorul (acolo unde aveţi dubii), verificaţi existenţa promoţiilor pe canalele oficiale ale companiilor respective şi nu uitaţi…dacă o ofertă sună prea bine pentru a fi reală, atunci probabil este vorba despre o păcăleală“, semnalează experții cibernetici.

Rotirea țintelor practicată de fraudatorii web

CERT-RO informează că, afară de Profi și Mega Image, supermarketurile Lidl, Kaufland, și magazinele Adidas și Ikea au întâmpinat și ele această problemă anterior, însă strategia celor ce se ocupă cu astfel de furturi a fost, după ce echipele de securitate le-au închis website-urile folosite, să se mute pe alte domenii web și să își reia scamatoriile.

Atenție! CERT-RO avertizează că revin campaniile de tip #scam cu vouchere false