Te poți îmbogăți peste noapte. Cât valorează în 2019 carnetele vechi de CEC

de: Claudiu Surmei
29 06. 2019

Carnetele de CEC erau nelipsite din viața românilor înainte de 1989, dar și după Revoluție. Dacă ai găsit un astfel de carnet rătăcit prin vreun dulap sau în lucrurile părinților, ești norocos. Te poți îmbogăți peste noapte, întrucât poți recupera banii care au fost depuși.

Cât valorează în 2019 carnetele vechi de CEC

În primul rând, trebuie să știi că există trei tipuri de carnete de CEC: cele de 70.000 de lei, care erau echivalentul unui autoturism Dacia înainte de Revoluție, cele de 5.000 de lei, care îți ofereau șansa să câștigi o mașină Dacia și libretele de economii, care erau de mai multe valori.

Dacă ai un astfel de carnet de CEC în casă, află că acesta poate să valoreze și 20.000 de lei. Chiar dacă o lege a despăgubirilor a intrat în vigoare în 2007, aceasta nu a fost pusă încă în aplicare din cauza unor lacune legislative. Guvernul condus de Dacian Cioloș a emis o OUG în 2016 prin care s-a stabilit ca despăgubirile să fie făcute sub forma unor titluri de stat emise de CEC Bank şi BRD.

Cei care doresc să își recupereze banii de pe carnetele de CEC trebuie să facă o adresă către Ministerul Finanțelor Publice, o adresă spre BRD și una spre CEC Bank. Răspunsul ar trebui să vină, în mod normal, în cel mult 30 de zile.

Până acum românii își puteau recupera banii doar în instanță, însă modificarea legii a făcut posibil ca aceștia să poată fi despăgubiți în prezent în aproximativ 2 luni. Au nevoie de un act de identitate valabil, actele de stare civilă, o procură specială autentificată, certificat de moștenitor și o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu au mai fost despăgubiți până acum.

„Persoanele cu librete de economii nu pot fi despăgubite, conform legilor actuale. În legătură cu informațiile referitoare la despăgubirile deponenţilor CEC care dețin librete de economii cu dobândă și câstiguri în autoturisme (5.000 lei vechi) sau librete de economii la vedere, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări: Libretele de economii și câstiguri în autoturisme au fost emise în baza unui act normativ, clauzele nefiind supuse negocierii. Libretelor de economii cu dobândă și câstiguri în autoturisme (5.000 lei vechi) NU le sunt aplicabile prevederile OUG nr.156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC – SA”, anunță Ministerul Finanțelor.