Taxe în plus pentru români? Vom putea plăti până la aproape 5.000 de lei pe an, decizia vine de la UE

de: Andreea Vînătoru
05 02. 2024

Vești nu tocmai bune pentru românii care au mașini care poluează sau își încălzesc locuințele prin alte surse decât cele pe energie electrică! Uniunea Europeană a pregătit taxe noi pentru milioane de oameni. Aceștia vor trebui să scoată din buzunare aproape 5.000 de lei pe an. Iată toate detaliile!

Românii, obligați să plătească taxe noi?

La începutul acestui an, Fondul Monetar Internațional (FMI) a recomandat Guvernului reducerea deficitului bugetar prin introducerea unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon în construcții și transporturi. Noile taxe ar putea intra în vigoare începând cu anul 2027.

Drept urmare, Uniunea Europeană pregătește un sistemn pentru cei care folosesc autoturisme poluante sau își încălzesc locuințele prin alte surse decât cele pe curent. Acești români vor fi nevoiți să plătească o taxă pe carbon.

Mașinile care poluează vor fi taxate

Spre exemplu, cei care vor folosi mașinile personale pe combustibil vor avea de plătit mai mult. Un automobil Dacia Logan emite 0,116 kg de CO2 pe fiecare kilometri parcurs, astfel că la o medie de 15.000 de kilometri parcurși într-un an se ajunge la emiterea a două tone de CO2.

Astfel, introducerea taxei pe carbon ar însemna costuri suplimentare de 800 de lei pe an, având în vedere costul unui certificat de 80 de euro pe tonă. Majorarea ar fi de aproximativ 12% față de prețul actual de 6,5 lei pe litru. În total, costul cu carburantul ar ajunge la 7.600 de lei anual.

Citește și: Cât ar plăti românii pentru o Dacia Logan sau pentru un apartament cu 2 camere dacă s-ar impune taxa pe carbon. Sumele sunt uriaşe

Taxe mai mari și pentru încălzirea locuințelor

Totodată, va fi introdusă taxa pe carbon pentru încălzirea locuințelor. Pentru un apartament cu două camere vom plăti cu 800 de lei pe an mai mult, în timp ce pentru un apartament cu 4 camere vom plăti cu 1.200 lei în plus.

Pentru o casă, taxele vor fi mult mai mari, aproximativ 2.400 de lei pe an. Cele mai mult taxate vor fi însă casele care se încălzesc cu lemne. Românii care locuiesc la curte vor trebui să scoată din buzunare 4.700 de lei pe an în plus. Cei mai afectați vor fi cei care locuiesc în mediul rural, pentru că acolo sunt cele mai multe sobe pe lemn.

Citește și: Taxă la notar pentru vânzarea unui imobil, în 2024. Cu câţi bani rămâne un român care își vinde apartamentul