Taxă pentru centralele de apartament? Câte sute de lei pot plăti toți românii care le au
Cei care locuiesc la apartament și au centrale de apartament ar putea să plătească bani grei, iar asta pentru că ele ar putea fi taxate pe viitor pentru emisiile de CO2.
Taxă pentru centralele de apartament?
O analiză a Asociației Energia Inteligentă arată că sistemele de încălzire centralizată, deși ar fi cele mai eficiente, au eșuat în România. Din 330 de localități cu astfel de încălzire centrală în 1990, astăzi mai există astfel de sistem doar în 37 de localități, cam 1,2 milioane de locuințe.
În ultimii 20 de ani, populația României a fost îndreptată spre utilizarea gazelor naturale pentru a înlocui încălzirea centralizată.
Deși la momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale, la un moment cei care dețin astfel de centrale vor trebui să plătească.
Câte sute de lei pot plăti toți românii care le au
În momentul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2
„Un alt element care trebuie să l avem în vedere este faptul că la momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale.
Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere că prețul mic al certificatelor. Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija.
În momemtul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat).
Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an”, se arată în articolul Asociației Energia Inteligentă.