Taxa pe lăcomie devine stimulentul pe hărnicie, pentru că legi normale nu avem
La mai puțin de 24 de ore după ce a promis că va renunța la majoritatea prevederilor taxei pe lăcomie, Teodorovici vine cu o altă idee creață. Aceasta este intitulată stimulentul pentru hărnicie.
Ministerul Finanțelor continuă să bată apa în piuă vizavi de ordonanța de urgență cu numărul 114 din 2018. De această dată însă, nu a mai mințit în legătură cu beneficiile fictive ale unor măsuri care au dus la explozia inflației, ci a anunțat cu ce ideea creață va înlocui prima fantezie legislativă. Practic, conform spuselor ministrului, va înlocui taxa pe lăcomie cu stimulentul pentru hărnicie.
Detaliile noului proiect au fost explicate marți seara, într-o intervenție la TVR1 a ministrului Finanțelor. Pentru că majoritatea prevederilor taxei pe lăcomie vizau băncile, pe parcursul zilei de astăzi, Teodorovici se va întâlni la sediul ministerului cu reprezentanții principalelor instituții bancare de la noi. În respectivele discuții, speră să-i convingă de ce este benefic pentru economie stimulentul pentru hărnicie.
„Am promis, că până la final de luna martie se face o modificare a acestei ordonanțe. Partea de bănci, mâine dimineață, am o discuție la Ministerul de Finanțe cu reprezentanți ai sistemului bancar, am avut și azi cu colegi de la Banca Națională centrală. Mâine, închidem modificările legate de sistemul bancar. Se schimbă taxa pe lăcomie în stimulentul pentru hărnicie. Dacă banca sau băncile, de la caz la caz, își asumă că vor finanța economia noastră reală, care are nevoie de finanțare, atunci inclusiv taxa….”, a afirmat Eugen Teodorovici, marți seara, într-o emisiune la TVR1.
Ministrul a insistat pe faptul că noul mecanism financiar propus va fi atât de flexibil, încât unele bănci s-ar putea să nu o achite. „Acest mecanism care este foarte flexibil stimulează banca și txa care se pune pe o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile se poate duce către zero până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanțat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero (în buget – n.red.), pentru că eu nu pun taxă, am mai spus-o”, a explicat Teodorovici.
În final, ministrul finanțelor a atras atenția că motivația principală a acestor măsuri are legătură cu bancherii care au bonusuri foarte mari și nu sunt interesați de situația băncii, a cărui faliment poate afecta economie.