Taxa pe care românii care au centrală de apartament o vor plăti din decembrie 2024. E oficial

de: Violeta Badea
19 10. 2024

Românii care locuiesc în blocuri cu sistem centralizat de încălzire și s-au debranșat pentru a instala centrale proprii vor avea parte de o surpriză neplăcută începând cu decembrie 2024. O nouă reglementare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede că aceștia vor plăti de două ori pentru agentul termic, fie că au izolat sau nu conductele de încălzire.

O reglementare controversată

Potrivit Ordinului nr. 7/2024, toți proprietarii de apartamente vor fi obligați să contribuie la cheltuielile comune pentru consumul de energie termică, indiferent de statutul lor în ceea ce privește conectarea la sistemul centralizat de încălzire (SACET).

Mariela Florescu, reprezentanta unei firme de servicii de contorizare, a subliniat că, odată cu publicarea ordinului, toate firmele autorizate au fost informate despre aceste reglementări.

Aceasta înseamnă că, indiferent de măsurile de izolare luate de proprietari, vor trebui să suporte costuri suplimentare pentru căldura generată de conductele ce traversează apartamentele.

Impactul asupra consumatorilor

Multe persoane care au optat pentru centrale de apartament în speranța de a reduce costurile vor fi afectate de această decizie. Reglementarea ANRE introduce un sistem de calcul al contribuției la cheltuielile comune, care variază în funcție de gradul de deconectare de la sistemul centralizat.

De exemplu, pentru blocurile situate în zone cu temperaturi reci, contribuția pentru deconectări între 0% și 40% va fi de 40% în lunile de tranziție, scăzând la 30% în lunile cele mai reci. Această structură poate genera confuzie și nemulțumire în rândul proprietarilor, care se așteptau să beneficieze de economii considerabile.

Citește și Care este valoarea bunurilor pentru care se aplică taxa pe lux în România. De la ce sumă este considerată scumpă o mașină!

O soluție temporară sau o povară permanentă?

Reglementările impuse de ANRE par să fie o măsură destinată să asigure echitatea în rândul proprietarilor de apartamente, dar ridică întrebări cu privire la viabilitatea acestor soluții pe termen lung.

Mulți români își vor reconsidera opțiunile de încălzire în contextul noilor taxe, iar sistemele centralizate vor rămâne o temă de dezbatere intensă.

În fața acestor provocări, proprietarii trebuie să se pregătească pentru iernile viitoare, având în vedere atât costurile, cât și eficiența energetică a locuințelor lor.

Citește și Se mărește factura la energie electrică? Românii vor plăti o nouă taxă la lumină!