Taxa pe apa de ploaie revine. Ce români vor fi nevoiți să o plătească
Până și apa de ploaie a ajuns să se regăsească în facturile românilor. Din ce în ce mai mulți oameni au ajuns să plătească așa numita apă pluvială. Se întâmplă deja de ceva timp în județul Gorj, unde tocmai a fost reintrodusă. Asta după o perioadă în care Primăria s-a luptat în instanță pentru a scoate această taxă în afara legii. Aproximativ 885.000 de lei este suma pe care municipalitatea trebuie să o plătească pentru apa care a curs din cer în 2018.
Primăria Municipiului Târgu-Jiu nu i-a putut convinge pe judecători că taxa pe apa de ploaie este abuzivă
„Municipiul Târgu-Jiu trebuie să plătească pentru toată apa care pică din cer! Documentul este ilegal total! Am trăit să o văd și pe asta! Aparegio vrea să factureze și apa de ploaie de pe câmpurile și dealurile orașului, în toate zonele în care nu există canalizare! Societatea este susținută în acest demers incredibil de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gorj, adică tocmai entitatea care ar trebui să apere interesele cetățenilor în relația cu Aparegio!
ADIA a trimis primăriei o adresă prin care anunță că la calculul pentru tariful la canalizare urmează să se ia în considerare întreaga suprafață a municipiului Târgu-Jiu, cu tot cu dealuri și câmpii, cu tot cu cartiere, precum Romanești, Ursați, Preajba, și alte zone în care nu există nici măcar un metru de canalizare! (..) Am anunțat deja că nu voi accepta așa ceva. Primăria Municipiului Târgu-Jiu va ataca în instanță orice tentativă de mărire a acestor tarife la apă și canalizare. Oricum cetățenii plătesc mult prea mult, în condițiile în care municipiul are foarte multe probleme atât în ceea ce privește alimentarea cu apă, cât și în privința canalizării”, a precizat Marcel Romanescu, primarul orașului Târgu-Jiu.
Doar că acțiunea în instanță a fost respinsă, iar taxa pentru apa de ploaie a revenit în facturi. În plus, Primăria trebuie să plătească și penalizări.
Într-o situație asemănătoare sunt și locuitorii din Focșani. Mai mulți cetățeni s-au plâns de sumele pe care trebuie să le achite, dar au primit un răspuns sec.
„S.C. CUP S.A. Focşani asigură prin reţeaua publică de canalizare preluarea apelor meteorice din oraş. Acest serviciu este suportat de toţi cetăţenii, în sistem pauşal, calculat în funcţie de cantitatea de precipitaţii transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie şi proporţional cu suprafeţele incintelor construite şi neconstruite ale fiecărui imobil”