Taxă nouă în Grecia. Un român a fost șocat când s-a uitat pe bonul de 10,20 euro

Taxă nouă în Grecia. Un român a fost șocat când s-a uitat pe bonul de 10,20 euro
Taxă nouă în Grecia. Grecia a aprobat interzicerea plasticului de unică folosință în 2021

Taxă nouă în Grecia. Guvernul elen a prezentat un proiect de lege în 2021, care viza eliminarea treptată a materialelor plastice de unică folosință. Prin proiect s-a dorit și implementarea unor standarde de mediu mai stricte, bazate pe recomandările și reglementările UE. Până la 18 septembrie 2021 au avut loc consultări publice cu privire la acest proiect de lege. Ulterior proiectul a fost adoptat, și ca urmare s-a introdus o taxă nouă în Grecia, taxa pe plastic, intrată în vigoare din acest an.

Taxă nouă în Grecia. Grecia a aprobat interzicerea plasticului de unică folosință în 2021

Proiectul de lege introdus de guvern la începutul anului trecut era mult mai ambițios decât o simplă interzicere a materialelor plastice de unică folosință. Proiectul prevede schimbări radicale în ceea ce privește utilizarea plasticului în general.

Măsurile aprobate, în cele din urmă, sunt menite să protejeze natura și viața marină din Grecia și să permită mediului să se vindece. Calendarul propus de autorități vorbea de scoaterea de pe piață a produselor din plastic de unică folosință, începând cu 3 iulie 2021. Cu toate acestea, întreprinderile au furnizat aceste articole până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Începând cu 3 iulie 2021, s-au eliminat alte articole din plastic biodegradabil. Municipalitățile au fost obligate să își echipeze toate locurile de joacă și facilitățile sportive cu robinete de apă până la 1 iulie 2021. Măsura era menită pentru a preveni necesitatea utilizării sticlelor de plastic de către cetățeni.

În cele din urmă, până în 2023, producătorii de produse de unică folosință vor trebui fie să participe la un sistem de reciclare deja existent. În cazul în care nu se conformează, o pot face prin creearea propriului sistem. Conform proiectului sistemul va fi folosit pentru a asigura o gestionare adecvată a deșeurilor.

Un român a fost șocat când s-a uitat pe bonul de 10,20 euro, plătind „taxa pe plastic”

Deși noua taxă nouă în Grecia a fost promulgată anul trecut, ea a fost pusă în aplicare din acest an. Așa că, nu mică i-a fost mirarea unui român, aflat pe una din plajele elene, când a fost nevoit să plătească 10,20 euro pentru o cafea, de exemplu. Românul a postat bonul primit pe rețelele de socializare, explicând despre ce este vorba, de fapt.

„Aceasta taxă a fost introdusă recent și este o taxă pentru toate recipientele de plastic în care este servită mâncarea și băuturile, este 0.05 cenți pe produsul din plastic. Daca o cafea este 2 euro, o sa plătiți încă 10 cenți taxă pentru capac și pahar.”, a explicat interanutul.

Începând cu 1 ianuarie 2022, guvernul elen a impuns o taxă specială de mediu pentru utilizarea articolelor din plastic. Taxa a fost numită taxa pe plastic. De exemplu, paharele și capacele din plastic vor fi taxate separat, fiecare dintre ele costând 0,05 euro.

Veniturile generate de unele dintre aceste noi taxe vor fi adunate într-un fond special. Banii colectați, vor fi apoi folosiți de autoritățile elene pentru protejarea vieții marine și a habitatului marin al țării.