Taxa de pod Fetești – Cernavodă 2020. Unde poți plăti, de fapt, taxa de pod
Autostrada A2 denumită și Autostrada Soarelui, este autostrada din România care leagă Bucureștiul de Constanța, cel mai mare port al țării. Din noiembrie 2012, aceasta este circulabilă în înreaga ei lungime de 201,98 km, pe ambele sensuri de mers.
Taxa de pod Fetesti – Cernavoda 2020
Autostrada Soarelui începe în estul Bucureștiului, mai exact în dreptul satului Cățelu, Ilfov, și traversează Câmpia Română până la Fetești, traversează brațul Borcea, apoi Dunărea la Cernavodă, după care urmează un traseu prin podișul Dobrogei până în capătul estic, acolo unde se unește cu autostrada de centură a Constanței.
De menționat este că construirea autstrăzii A2 intre București și Constanța a început în perioada comunistă, în timpul regimului condus de Nicolae Ceaușescu. Primul tronson, Fetești-Cernavodă, de aproximativ 18 Km, a fost dat în folosință în anul 1897.
Acest tronson mai include și un complex sistem de poduri si viaducte de autostradă si cale ferată peste Dunare, dar și peste unul dintre brațele acestuia (Bratul Borcea). Adică autostrada trece pe lângă podul istoric de cale ferată construit de Anghel Saligny în 1896, în timp ce noul pod folosir azi separă cele două sensuri ale autostrăzii.
Accesul pe A2 este condiționat de plătirea taxei de vinietă. Pe lângă asta, A2 este singura autostradă din România care dispune de stație de taxare.
Taxarea suplimentară se face așadar în regim deschis și este obligatorie pentru folosirea tronsonului Fetești-Cernavodp, ce cuprinde posturile peste Dunăre. Stația de taxare Fetești este și parțial automatizată, iar plata se poate face prin SMS, online sau la unele benzinării din țară, până cel târziu la sfârșitul zilei următoare trecerii, păstrându-se câte o bandă pentru fiecare sens, unde poate plăti cu numerar la stața 56 taxare.
Potrivit comunicatelor de presă ale CNAIR, banii sunt folosiți în principal pentru întreținerea podului, dar și pentru administrarea, întreținerea sau modernizarea drumurilor de interes național. Taxele de trecere pe pod sunt calculate în funcție de categoria, greutate și numărul de locuri al autovehiculelor.
Cât costă taxa de pod Fetești:
Pentru autoturisme/Mf MTMA<=3,5t:
1 trecere: 13 RON
2 treceri: 26 RON
20 treceri: 208 RON
Pentru Mf 3,5 tone<MTMA<12 tone/microbuze:
1 trecere: 47 RON
2 treceri: 94 RON
20 treceri: 818 RON
Pentru Mf MTMA>=12 tone<=3 axe/Autocare:
1 trecere: 64 RON
2 treceri: 128 RON
20 treceri: 1114 RON
Pentru Mf MTMA>=12 tone,>=4 axe:
1 trecere: 91 RON
2 treceri: 182 RON
20 treceri: 1584 RON
MTMA = Masa totala maximă autorizată
Unde poți plăti taxa de pod Fetești
Taxa de pod Fetești o poți plăti online pe site-ul taxadepod.ro, în toate benzinăriile Petrom, dar și prin SMS la numărul 7577 taxa de trecere a podului de la Fetești (e-Tarif – Peaj Fetești) trimițând numărul de înmatriculare scris legat, fără spații sau cratime, urmat de un spațiu și numărul categoriei tarifare a autovehiculului. De menționat este că 1 este pentru autoturisme si autovehicule sub 3,5 tone si cel mult 8 locuri.
Exemplu text SMS: B12ABC 1 la numărul 7577 pentru a achita taxa de autoturisme și autovehicule sub 3,5 tone. Taxarea nu se face imediat, ci doar după ce vei confirma numărul de înmatriculare prin alt SMS, răspunzând cu textul DA.