Taxă de cearșaf de 200 de lei pe o plajă din Mamaia. De ce trebuie să plătească turiștii o sumă atât de mare

de: Ștefan R. Apostol
24 07. 2024

Luna iulie a fsot, din punctul de vedere al operatorilor de pe litoral, una extrem de agloemrtată, în ciuda temperaturilor caniculare. Cu toate astea, unii turiști au avut parte de mari surprize, fiind obligați să plătească o taxă de cearșaf de 200 de lei pe o plajă din Mamaia. De ce s-a ajuns aici și de ce trebuie să plătească turiștii o sumă atât de mare, aflăm împreună.

Turiști obligați să plătească o taxă de cearșaf de 200 de lei pe o plajă din Mamaia

Se știe că celebra plajă din Mamaia a fost reamenajată de autoritățile locale, iar ceea ce era înainte s-a schimbat total. O altă schimbre, de altfel și o mare surpriză, este modul în care unii operatori privați au înțeles să-și ducă afacerile pe plajele din această stațiune.

Concret, pe una din plajele din stațiune, turiștii au rămași surprinși atunci când unul din operatorii privați de aici le-a cerut să plătească o o taxă de 200 de lei. Motivul pentru această plată este că, în funcție de orele stabilite de oprerator, anume între 8:30 și 20:00, și în funcție de locul în care aleg să-și pună cearșaful, turiștii sunt nevoiți să scoată din buzunar această sumă.

Această o taxă de cearșaf de 200 de lei este plătită de cei care aleg să se așeze cu cearșaful pe rândurile 1, 2 sau 3 de pe respectiva plajă, în fața primului rând de șezlonguri, iar mărimea este una fixă, adică 1,4 x 2 metri.

Suma la șezlonguri crește în funcție de rândul pe care se așează

Deși pare ireal, în realitate acest lucru se întâmplă, iar suma crește exponențial, în funcție de rândul pe care un turist alege să stea. Astfel că, dacă vorbim de rândul 1, atunci va plăti 150 de lei pentru 2 șezlonguri și o umbrelă. Dacă vrea pe al doilea rând, atunci suma este de 120 de lei, iar pe rândul trei ajunge la 100 de lei pe zi.

Între toate aceste rânduri există și câteva spații pe care cei care nu vor șezlong, își pot așeza cearșaful, iar în cazul lor, așa cum precizam, se plătește o o taxă de cearșaf de 200 de lei. Din nefericire pentru operatorul privat, cei care nu au vrut să plătească această taxă au reclamat la OPC, iar inspectorii OPC au decis s facă o verificare la fața locului:

„Senzații tari pe litoralul românesc! 200 de lei trebuie să scoată din buzunar acei turiști care vor să facă plajă pe cearșaful așezat pe pat de scoici concasate!  Cunoaște-ți drepturile!” – campania națională de informare și educare a consumatorilor organizată de Asociația Pro Consumatori, ediția a V-a!”, este anunțul Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

„Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora.”

Deși suma este una ireală, operatorul a explicat și care este motivul pentru care cere o asemenea taxă, precizând că „Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora”.

„Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşează cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, se menționează în mesajul reprezentanților complexului.

Cu toate că este o zonă administrată privat, inspectorii OPC spun că nu este normal un astfel de tratament, astfel că i-au atras atenția operatorului privat să oprească acest tratament, având în vedere că „Plaja este domeniu public!”.