Taxa auto, gata să te pună la plată. Ce zice Guvernul despre proiect

de: Redacția
23 11. 2018

Ministrul Mediului a vorbit despre taxa auto care va fi băgată din 2019. A anunțat și când o să fie gata proiectul care-ți ia bani la înmatriculare.

Grațiela Iordache, ministrul Mediului, a declarat că în două săptămâni va fi finalizat proiectul de act normativ care va reglementa noua taxă auto.

„Ceva o sa fie și de la 1 ianuarie, dar o să fie etapizat, ca toată lumea să fie informată, ca fiecare cetățean să știe ce alege”, a afirmat ministrul Mediului despre taxa auto.

Guvernul urmărește, în primul rând, să atragă mai mulți bani la buget cu taxa auto. Ministrul a spus că vor fi contribuții care se vor plăti în funcție de gradul de poluare al mașinilor.

„Vom reuși să finalizăm și să spunem: așa se va întâmpla pentru fiecare autovehicul în parte, dar nu va fi taxa. Vor fi niște contribuții care să ducă cu gândul efectiv la poluare, adică poluatorul să plătească, cel care are o mașină mai veche să plătească ceva, cine are hybrid are și el un cuantum de plătit.

Undeva peste două săptămâni, înainte ca bugetul de stat să fie aprobat de Parlament, noi o să trebuiască să finalizăm și să ne și prezentăm public cu forma finală, astfel încat ea să fie supusă dezbaterii publice”, a declarat Grațiela Iordache, ministrul Mediului, despre taxa auto.

Ea a mai spus că vor fi perioade de grație pentru ca cetățenii să se acomodeze și să se informeze.

Ca interval de timp, dacă e gata în două săptămâni proiectul, va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Ar putea exista o perioadă de tranziţie, iar data limită pentru taxa auto să fie până la 31 martie.

Despre taxa auto, Iordache a mai spus, în trecut, că vrea să fie o taxă nu numai pe norma de poluare, să fie ceva care să țină cont de mai mulți parametri.