TAS, măsură revoltătoare în privința Nadiei Comăneci. Ce s-a hotărât chiar azi

de: Andrei Simion
10 08. 2024

Nadia Comăneci (62 de ani) și-a dorit cu orice preț să-i facă dreptate gimnastei Sabrinei Voinea (17 ani), care a fost dezavantajată de juriu la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba de la sol. Sportiva fusese depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul, în afara liniei de marcaj, lucru infirmat de către imagini și filmări. Pe lângă Sabrina Voinea, și Ana Maria Bărbosu a depus contestație la TAS privind nota primită la dificultate în proba de la sol de la Paris.

Audieri la TAS în scandalul de la JO 2024

Sâmbătă, 10 august 2024, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a ținut audierile în cazul celor două contestații, fiind prezentă și mama Sabrinei, Camelia Voinea. În schimb, Nadia Comăneci a fost evitată de TAS!

Așadar, Donatella Sacchi, președinta Comitetului Tehnic Feminin și al Superior Jury, dar și Cecile Landi, antrenoarea americancei Jordan Chiles, ocupanta locului trei în finala de la sol, au fost la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru audieri. Ulterior, și Camelia Voinea s-a prezentat la TAS.

Nadia Comăneci, evitată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv

În mod surprinzător, Nadia Comăneci a fost evitată, Tribunalul hotărând azi ca fosta mare gimnastă română să nu mai fie audiată în acest caz.

Pentru mulți fani, măsura TAS este revoltătoare, având în vedere că Nadia Comăneci este cea care a scos în evidență eroarea juriului din proba de la sol de la Jocurile Olimpice.

Audierile s-au încheiat sâmbătă după-amiaza, iar acum se așteaptă un verdict în cele două cazuri. Sabrina Voinea încheiase proba de la sol pe locul 4 (cu nota 13,700) și a depus imediat contestație. Gimnasta a negat că a avut călcâiul în afara liniei, motivul care i-a adus o depunctare de o zecime, însă cererea i-a fost respinsă. De asemenea, Ana Bărbosu a cerut la TAS reevaluarea notei sale de la dificultate (5.800).

Medalia de aur la proba la sol a fost câștigată de Rebeca Andrade din Brazilia, notată cu 14.166, în timp ce argintul i-a revenit lui Simone Biles (14.133) din SUA. Pe primul loc s-a situat Jordan Chiles.