Tartă portugheză cu cremă de ouă. Desertul popular în toată lumea are un ingredient secret

de: Alexandra Chivu
19 02. 2021

Pastéis de nata sau pastel de nata este o tartă portugheză cu cremă de ouă, pudrată cu scorțișoară sau zahăr. Acest desert este deosebit de popular și în afara Portugaliei, în alte părți din Europa de Vest, Asia și fostele colonii portugheze, cum ar fi Brazilia și Macau. Pastelul de nata macanez a fost adoptat de KFC și este disponibil în regiuni precum China continentală și Taiwan. În Indonezia, acest preparat este adorat de oameni, îndeosebi de localnicii din Kampung, Tugu și Jakarta.

Rețetă de tartă portugheză cu cremă de ouă. Desertul a fost gândit de călugări catolici și a ajuns să fie celebru în toată lumea

Pastéis de nata au fost create înainte de secolul al XVIII-lea de călugării catolici de la mănăstirea Mosteiro dos Jerónimos, în parohia Sfânta Maria din Betleem, din Lisabona. Acolo era obișnuit ca în bucătărie să se refolosească albușurile sau gălbenușurile în alte produse, așa a rezultat și desertul prezentat.

După revoluția liberală din 1820, în urma dizolvării ordinelor religioase și în fața închiderii iminente a numeroase lăcașuri de cult, călugării au început să vândă pastéis de nata la o rafinărie de zahăr din apropiere pentru a câștiga un ban. În 1834, mănăstirea a fost închisă și rețeta a fost vândută rafinăriei de zahăr, ai cărei proprietari au deschis în 1837 Fábrica de Pastéis de Belém. Descendenții dețin afacerea până în prezent.

Ingrediente

  • Un aluat foitaj (400 g)
  • Un ou întreg
  • 4 gălbenușuri (70-80 g)
  • 150 g zahăr tos
  • Coaja de la o lămâie
  • 250 g smântână cu minim 32% grăsime
  • 1 lingură extract de vanilie
  • Optional zahăr pudră și scorțișoară măcinată pentru servit

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 260 de grade Celsius cu jumătate de oră înainte de a te apuca de întins aluatul în forme. Ocupă-te pentru început de cremă. Pune într-un castron gălbenușurile cu zahărul, esența de vanilie, coaja de lămâie și smântâna. Pune castronul pe o oală cu apă în dedesubtul căreia fierbe apă, dar ai grijă ca fundul bolului să nu atingă apa. Amestecă energic până obții o cremă fină și de consistența unui sos. Strecoara compoziția de gălbenușuri pentru a scăpa de coaja de lămâie și las-o să se odihnească la temperatura camerei.

Desfă aluatul și unge-l cu un ou bătut, apoi rulează-l din nou și dă-l la rece. Scoate aluatul din frigider și taie-l felii, în funcție de mărimea formelor pe care vrei să le folosești. Întinde aluatul cu degetele ușor umezite în apă. Grosimea sa nu trebuie să depășească 1 centimetru. Acum, toarnă compoziția până la baza de sus a formelor, nu a aluatului, și dă la cuptor pentru 15-16 minute ori până se rumenesc la suprafață.