Tartă de vară cu rubarbă. Rețete ușoare și gustoase pentru weekend

de: Alexandra Chivu
02 08. 2020

Tarta cu rubarbă este o plăcintă populară în Marea Britanie, unde rubarba este cultivată din anii 1600, iar tulpinile de frunze mâncate încă din anii 1700. În afară de rubarba tăiată, plăcinta conține aproape întotdeauna o cantitate mare de zahăr pentru a echilibra gustul intens al plantei.

Rețetă de weekend: tartă de vară cu rubarbă

Ingrediente

Pentru umplutură

  • 300 g făină
  • 150 g unt moale
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 80 ml apă călduţă sau lapte

Pentru umplutură

  • 5 tije rubarbă
  • 250 ml smântână
  • 1 ou
  • 50 g zahăr

Mod de preparare

Pune într-un castron cantitatea de făină de care ai nevoie, sarea și zahărul. Adaugă untul și amestecă rapid cu vârful degetelor, încorporând untul în făină. După ce obții firimituri, adaugă apa sau laptele și amestecă până se formează un aluat omogen. Întinde aluatul în tavă, pune și tijele de rubarbă tăiate cubuleț de 2-3 cm și se dă tava la cuptor pentru 20 de minute. După acest timp, adaugă un amestec de smântână, ou și zahăr și lasă la cuptor pentru încă 30 de minute. În final, lasă tava la răcit înainte de a servi plăcinta.

Ce faci dacă aluatul este prea lipicios

O explicație pentru această problemă ar fi cantitatea prea mare de lichid adăugată în amestecul de ingrediente sau încălzirea untului din aluat. Pentru a remedia, folosește o bucată de unt care este foarte rece, adaugă apa sau laptele treptat în aluat, lasă-l la rece până când devine din nou ferm pentru a-l putea întinde și pune-l apoi pe o suprafață presărată cu fâină, rotind aluatul frecvent pentru a evita lipirea lui de blat.

Cum faci dacă e prea tare coaptă coaja tartei

La tarte și plăcinte, fructele proaspete sau congelate vor aduce un plus de umezeală direct peste aluat. Astfel, fie dacă le gătești puțin înainte, pentru a reduce cantitatea de lichid, fie dacă le adaugi și niște amidon care va îngroșa sucul din ele, tot va înmuia coaja tartei tale.