Țările care au două sau mai multe capitale. Care sunt motivele din spatele deciziilor, de fapt

de: Stan Nicu
04 03. 2023

De regulă, o țară are o singură Capitală, însă sunt și excepții în care autoritățile au decis ca statele lor să beneficieze de mai multe metropole. Care sunt țările care au două sau mai multe capitale și care sunt motivele din spatele deciziilor, de fapt.

Țările care au mai multe capitale. Olanda se află printre ele

Majoritatea țărilor din lume au o singură Capitală, iar aceasta este aceea unde se află și guvernul. Sunt multe exemple de astfel de locuri:  Washington DC., Paris, Roma, Tokyo, Sofia, Budapesta…etc. În cele mai ulte cazuri aceste orașe sunt și cele mai mari și mai populate din țară.

Există, însă, unele excepții, adică țări care au două sau mai multe capitale. Motivele pentru care o țară are mai multe capitale pot fi istorice sau pentru a extinde funcțiile guvernamentale în țară.

Bolivia are două capitale

Cel mai cunoscut exemplu de țară cu două capitale este Bolivia cu La Paz și Sucre, orașe care au convenit să împartă diferite părți ale guvernului între ele.

Diviziunea datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când grupurile politice din opoziție aveau aspirații diferite cu privire la modul în care țara ar trebui să se guverneze de una singură.

Olanda are două capitale

Olanda este o altă țară care are două capitale. Potrivit Constituției, Amsterdam este capitala, însă parlamentul și guvernul olandez se află la Haga de sute de ani, oferind orașului funcțiile capitalei.

Haga este, de asemenea, sediul a numeroase agenții guvernamentale internaționale importante, cum ar fi Curtea Penală Internațională.

Care sunt capitalele Africii de Sud

Africa de Sud a făcut un pas și mai departe și are trei capitale oficiale: Cape Town, Bloemfontein și Pretoria.

În loc să concentreze toate părțile guvernului într-un singur oraș, ramura executivă sud-africană se află în Pretoria, ramura judiciară în Bloemfontein, iar ramura legislativă este în Cape Town.

Diviziunea se face parțial pentru a găzdui diferitele grupuri etnice care sunt răspândite pe întreag teritoriul țarii.

Capitalele Coastei de Fildeș

De asemenea, Capitala oficială a Coastei de Fildeș este Yamoussoukro, însă sediul guvernului este Abidjan.

A avea un sediu de facto al guvernului înseamnă că orașul nu este oficial capitala, ci îndeplinește toate funcțiile de care un guvern are nevoie pentru a putea funcționa.

Care sunt cele două orașe capitală din Benin

O situație asemănătoare ca în Coasta de Fildeș se găsește și în Benin din Africa de Vest. Acesta are o capitală oficială la Porto-Novo și o capitală de facto la Cotonou. Cel mai mare oraș funcționează precum capitală, însă funcțiile guvernamentale oficiale sunt amplasate în altă parte.

Chile are capitalele Santiago și Valparaiso

Capitala Chile este Santiago, care este și cel mai mare oraș al său, însă cu toate acestea, legislativul național a fost dus la Valparaiso în 1990.

Tbilisi este capitala oficială a Georgiei și tot acolo se află și guvernul executiv, însă președintele și cabinetul se află în cel mai mare oraș al țării, respectiv capitala legislativă a țării-Kutaisi.

De ce are Malezia două capitale

Capitala oficială a Malaeziei este Kuala Lumpur, însă pentru că orașul este foarte aglomerat guvernul și sistemul judiciar s-au mutat în orașul Putrajaya.

Chiar dacă Podgorica este capitala oficială a Muntenegrului, orașul Cetinje este o capitală onorifică ca respect pentru istoria țării.

Ce țări mai au două capitale

Alte țări care are mai multe capitale sunt. Coreea de Sud, Seoul și Sejong, Sri Lanka, cu Colombo și Sri Jayawardenepura Kotte, Swaziland, cu Lobamba și Mbabne, Tanzania, cu orașele Dar es Salaam și Dodoma și, în fine Sahara Occidentală, care are drept capitale orașele Laayoune și Tifariti.