Țările care au dispărut de pe hartă. Care sunt motivele: ”Adesea se reduce doar la prostie”
Țările lumii sunt în continuă schimbare. Dar cum ar fi să aflăm că unele dintre acestea nu mai există deloc? Care sunt motivele și ce s-a întâmplat rămâne să descoperim în rândurile care urmează.
Țările care au dispărut de pe hartă
Tările lumii sunt recunoscute de ONU și sunt în număr 195 de țări, astăzi, în întreaga lume. Cât timp va rămâne aceeași listă? Harta noastră globală se schimbă mai mult decât am putea crede. Datorită forțelor geopolitice, națiuni întregi vin și pleacă cu ușurință. Comunitatea globală a salutat Macedonia de Nord, un stat succesor al fostei Iugoslavii, cunoscut anterior ca Republica Macedonia. Și asta nu înseamnă nimic despre locuri, cum ar fi Tibetul, al cărui statut de națiune este în dispută.
Într-un articol amplu, celebrul post tv CNN, vorbește despre țările care au dispărut de pe harta lumii. În ciuda numelui său exotic, există un motiv foarte bun pentru care nu ați rezervat niciodată o vacanță la Quilombo din Palmeres. Același lucru este valabil și pentru Insulele Răcoritoare, Fiume Endeavor și Neutral Moresnet, spun cei de la CNN. Din păcate aceste două state nu mai există.
În timp ce harta lumii poate părea ca de piatră, ea este de fapt fluidă, cu granițe în continuă schimbare datorită forțelor geologiei, politicii, conflictelor sau banilor. În timp, au apărut numeroase națiuni noi, pentru a fi distruse câțiva ani, sau chiar zile, mai târziu, când circumstanțele s-au schimbat din nou.
Care sunt motivele: ”Adesea se reduce doar la prostie”
Într-o nouă carte, „Atlasul țărilor dispărute”, scriitorul Gideon Defoe dezbate motivul disparițiilor acetora. Rezultatul nu este întotdeauna un rezultat al diplomației internaționale, sau al tratatului de pace, spune autorul. Adesea se reduce doar la prostie. Defoe a adunat destinele a 48 de state dispărute în cartea sa, detaliind cu grijă originile și rezultatele fiecăruia în câteva paragrafe care surprind aventura, schemele și incompetența implicate.
Fiecare relatare este acoperită de o cauză a dispariției acestora, care variază de la banal, până la lucruri de-a dreptul ciudate. Cartea, cercetată meticulos, dar scrisă pentru râsuri autentice, a fost inspirat de povești mărturisite de „tocilarii de hărți”. Defoe le-a strâns de-a lungul anilor și, ulterior, le-a pus în carte.
Tările cu nume exotic, dispărute din cauza orgoliilor
Nu știm câți dintre cititorii noștri știu despre Republica Sonora. Este vorba de o mare regiune de coastă a Mexicului modern. Republica Sonora a apărut în 1853, sub conducerea lui William Walker. Personajul cu pricina era un oportunist de necontestat care a susținut o armată de 50 de oameni pentru a-și susține revendicarea. Statul a dispărut după ce armata lui Walker, redusă la 30 de „bolnavi, dezertori și bandiți”, au ajuns pe mâna americanilor.
Neutral Moresnet este o altă națiune minusculă creată de țări mai mari care sculptează teritoriile disputate. Micuțul stat a apărut la sfârșitul războaielor napoleoniene. Creată în 1816, conținea puțin mai mult decât o mină de zinc blocată între Belgia și Prusia.
„Am o slăbiciune pentru Neutral Moresnet. În ciuda faptului că sună ca o nuanță destul de plictisitoare de vopsea. Neutral Moresnet este un loc în care câțiva băieți mai mari nu pot fi de acord cu cine ar trebui să dețină o fâșie de pământ, așa că sfârșesc prin a decide că nu aparține nimănui. ”, spune Defoe.
Teritoriul triunghiular a supraviețuit de fapt puțin peste un secol, până când a fost absorbit în Belgia la sfârșitul primului război mondial. O vreme, a reușit să se întrețină cu mina de zinc. Când s-a închis, a încercat să se diversifice, cu un succes limitat.
Misterele lumii și noua ordine mondială
Un alt stat care a desipărut definitv de pe hartă este Somaliland. Situat în Cornul Africii, cei 3,5 milioane de oameni au căutat independența față de Somalia din 1991. Există zboruri directe disponibile din Nairobi. Granițele autodeclarate ale Somalilandului reflectă cele ale fostului Protectorat britanic Somaliland.
Capitala sa, Hargeisa, este plină de un optimism remarcabil având în vedere că prima a fost în mare parte distrusă în războiul civil din anii 1980. Cu 850 de kilometri de coastă nu lipsesc plajele, precum și Laas Geel, o colecție de picturi rupestre vechi de 5.000 de ani, descoperită doar în 2002 și situată la doar 50 de kilometri de Hargeisa.