Târgurile de animale din mai multe orașe, închise temporar în urma apariţiei unui caz de pestă porcină africană

de: Ionuț Vieru
30 09. 2021

Activitatea târgurilor de animale din Blaj, Teiuș și Aiud și comunele Jidvei și Cetatea de Baltă este suspendată momentan. S-a luat această decizie în urma apariției unui caz de pestă porcină africană la un porc domestic din localitatea Crăciunelu de Jos.

Târguri de animale, închise temporar

Potrivit lui Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA, inspectorii au întreprins mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, între care restricționarea circulației persoanelor și animalelor în zona afectată, acțiuni de dezinfecție, declanșarea anchetei epizootice și punerea sub supraveghere sanitară-veterinară a exploatației.

Mai mult de atât, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Transmisibile și s-a realizat un plan de măsuri. Astfel, au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere, între 0 și 3 kilometri până la 30 de kilometri.

În acest caz trebuie respectate anumite măsuri, precum interzicerea vânzării porcilor din exploatațiile populației și menținerea porcilor separat de celelalte animale domestice, fără a avea posibilitatea să intre în contact cu animalele sălbatice.

Mai mult de atât, Instituția Prefectului județului Alba a dispus, pe o perioadă determinată, suspendarea activității târgurilor de animale, adică până la închiderea focarului de la Crăciunelu de Jos, din municipiile Blaj, Aiud, Teiuș și comunele Cetatea de Baltă și Jidvei, a spus Dragoș Suciu.

Focar de pestă porcină în Sectorul 6

Primarul Sectorului 6 a confirmat un focar de pestă porcină. La rândul său, Prefectura Capitalei a anunțat deciziile luate. Toate porcinele din localitate trebuie să fie ținute în curte, fără acces la pășunat.

În urma ședinței din Centrul Local de Combatere a Bolilor București, Prefectura Capitale a aprobat un plan de măsuri pentru eliminarea focarului de pestă porcină din Sectorul 6.

„Toate porcinele din localitate se vor ține închise în curte, fără acces la păşunat şi bălţi, pentru a împiedica venirea în contact a porcinelor domestice cu animalele sălbatice.

Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la porcinele din curtea proprie vor fi anunţate fără întârziere medicului veterinar din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bucureşti.

Toate cazurile în care cadavrele de porcine sunt descoperite în locuri publice se comunică fără întârziere DSVSA Bucureşti, a mai dispus Centrul de Combatere a Bolilor al Municipiului Bucureşti.

Până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic din exploataţia non-profesională în care a fost confirmată pesta porcină africană se interzice organizarea pe teritoriul Municipiului Bucureşti de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale”.