Tărâmul cu Ochi Albaştri, locul unic din România. Puţini ştiu de el, dar e splendid

de: Ana Chivu
27 08. 2022

Străini din toată lumea sunt din ce în ce mai interesați de România și de frumusețile pe care le găsesc aici. Din păcate, încă sunt mulți români care nu își cunosc țara și atracțiile turistice pe care le pot vedea în special în concediile de vară. Un loc ce a uimit multe persoane a fost tărâmul cu Ochi Albaștri. Zona ascunde floră, faună și peisaje impresionante și este situat pe o suprafață de 54.000 de ha. Unde se află?

Loc unic în România: Tărâmul cu Ochi Albaştri

România este o țară fascinantă, iar de o bună perioadă din ce în ce mai mulți turiști străini o descoperă. Astăzi îți vom prezenta Parcul Național Retezat, acolo unde se află lacul cunoscut drept Tărâmul cu Ochi Albaștri. Acesta ascunde nenumărate frumuseți, este situat pe o suprafață de 54.000 de ha și își desfășoară frumusețea între 800 și 2509 metri altitudine.

Puțini români au apucat să îl viziteze pentru că de cele mai multe ori majoritatea oamenilor preferă să își facă vacanțele de vară departe de meleaguri. Cu toate astea, sunt extrem de multe destinații de vizitat aici.

Poți să întâlnești în parcul menționat nu mai puțin de 30 de vârfuri muntoase mai înalte de 2000 de metri, peste 80 de lacuri și tăuri, dar și aproximativ o treime din speciile de plante regăsite în multe zone din țară.

Detalii:

  • 1190 de specii de plante;
  • 90 de specii de plante endemice;
    pot fi multe animale sălbatice: urşi, lupi şi râşi dar şi capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi, iepuri etc.
  • 185 de specii de păsări
  • cel mai întins lac glaciar din România – lacul Bucura, pe care noi vi-l propunem astăzi pentru vizitare
  • cel mai adânc lac glaciar din România- lacul Zănoaga

Traseu: cum poți să ajungi acolo

Tărâmul cu Ochi Albaștri a fost creat în anul 1935 și are rolul de a proteja elemente naturale pe cale de dispariție, dar și un rol turistic. Cei care ajung aici pot să descopere o zonă sălbatică. Nu există telecabine, telescaune sau foarte multe unități de cazare din dorința de a se ține departe turismul de masă. Cu toate astea, poți să bați la pas Parcul Național Retezat și să rămâi în zonă peste noapte cu cortul.

Unul din cele mai mari lacuri de aici este Lacul Bucura, alimentat de cinci izvoare, care se întinde pe o suprafață de aproximativ nouă hectare. El este amplasat la 2.040 de metri altitudine, lucru care îl face accesibil pe aproape toată perioada verii. Ca amplasare, acesta se află între vârful Peleaga și Șaua Bucurei din munții Retezat.

Trebuie să știi că punctul de plecare spre lacul glaciar este localitatea Hațeg, unde poți să ajungi și cu mașina personală. Poți să continui drumul tot cu mașina până la Poiana Pelegii, acolo unde o să întâlnești o parcare. Din punctul acesta și până la Lacul Bucura vei urca pe munte preț de două ore. Cu siguranță o să rămâi fără cuvinte când vei vedea frumusețile locului.