Țara pe care Rusia voia să o invadeze. Ministerului ucrainean al Apărării a publicat mai multe documente cu planurile ruseşti

de: Stan Nicu
19 04. 2022

Ministerul Apărării din Ucraina a făcut publice mai multe documente care arată că în anul 2020 Rusia voia să atace o altă țară. Țara pe care plănuia Vladimir Putin să o invadeze tocmai ce susținuse alegeri prezidențiale, acestea fiind considerate de către toată Europa unele „falsificate”.

Ce țară vroia Vladimir Putin să invadeze în 2020. Ce motiv de atac găsise

Ministerul Apărării ucrainean susține că Rusia a planificat o invazie a Belarusului după alegerile prezidențiale din anul 2020, confom documentelor obţinute de departamentul de informaţii al instituției din Ucraina.

„După falsificarea alegerilor prezidenţiale din Belarus, Federaţia Rusă a elaborat un plan de invadare şi de suprimare a protestelor populare”, susţine ministerul Apărării din Ucraina.

Care era pretextul începerii invaziei în Belarus

Invadarea Belarusului era planificată de mai marii de la Moscova sub pretextul de a împiedica ca Rusia să fie atrasă „în regiunea continentală europeană într-un război regional sau pe scară largă cu ţările membre NATO din Occident”.

Documentele dezvăluie pregătirea Armatei 1 Panzer a lui Vladimir Putin pentru invazia și ocuparea Belarusului, a mai anunțat, marți, ministerul Apărării ucrainean.

Alegeri prezidențiale trucate în Belarus?

Belarus a organizat alegeri prezidenţiale pe data de 9 august 2020. La acel moment, Comisia Electorală Centrală a raportat că preşedintele în exerciţiu, Alexander Lukaşenko, a câştigat alegerile cu peste 80% din voturi.

Rezultatul alagerilor din Belarus a fost considerat, la nivel internaţional, ca fiind unul fraudulos care a survenit în urma unor alegeri care nu au fost nici libere și nici corecte.

Contracandidata lui Alexander Lukașenko a vrut proteste

La acea vreme, candidata opoziţiei, Sviatlana Tsikhanouskaya, susținea că a obţinut o victorie decisivă în primul tur de scrutin cu cel puţin 60% din voturi, iar echipa sa a format Consiliul de coordonare pentru a facilita transferul de putere şi şi-a anunțat dorința de a organiza „proteste pe termen lung”.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni oficialilor bieloruşi care erau considerați responsabili de „violenţă, represiune şi fraudă electorală”. Între timp, Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a lansa invazia împotriva Ucrainei care a avut loc în data de 24 februarie 2022.

Rusia începe o nouă fază a acțiunii militare în Ucraina

De asemenea, ultimele informații despre războiul din Ucraina arată că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunțat că astăzi începe următoarea fază a acțiunii militare a Rusiei.

Oficialul rus a spus într-un interviu acordat postului de televiziune India Today că noua etapă va fi un „moment important” în război, care a ajuns într-a opta săptămână.