Țara în care orașele se scufundă! Milioane de locuitori pot ajunge să aibă casele sub apă VIDEO

de: Ionuț Vieru
19 04. 2024

Mai multe orașe riscă să se scufunde și milioane, poate chiar zeci de milioane de locuitori, ar putea rămâne fără un cămin. Principalul motiv pentru care o asemenea catastrofă ar putea avea loc sunt schimbările climatice.

Jumătate din orașele din China ar putea ajunge sub apă

În jur de 16% din suprafața cartografică a marilor orașe din China se scufundă în momentul de față, circa 10 milimetri pe an, conform unui articol publicat în revista Science de un grup de cercetători, studiu rezumat de Nature.

De asemenea, o suprafață de 45% se scufundă cu o rată „moderată”, adică circa 3 mm pe an. Printre orașele afectate se număra și Beijing, unul dintre cele mai mari din lume, dar și capitalele regionale.

Cercetătorii sunt de părere că, în acest ritm, în doar câteva decenii situația ar putea face ca un sfert din teritoriile de coastă ale Chinei ar putea ajunge sub nivelul mării. Sute de milioane de oameni care trăiesc în aceste zone vor avea de suferit.

Motivul pentru care orașele se scufundă

În documentul publicat găsim și motivul pentru care cele mai mari orașe din China ar putea ajunge sub apă. Este vorba despre o serie factori naturali, dar și umani.

Factorii naturali fac referire la adâncimea rocilor de bază ale unui oraș, dar și omul are partea lui de vină, conform cercetărilor. Epuizarea apelor subterane, greutatea clădirilor, mineritul subteran și utilizarea sistemelor de transport sunt doar câteva dintre factorii umani.

Potrivit studiilor anterioare, extragerea excesivă a apelor subterane este cauza principală a cedării severe a terenului în orașele din întreaga lume.

Multe alte orașe din lume se confruntă cu aceeași problemă

„Subsidența nu este cu siguranță o problemă doar în China. Multe alte părți ale lumii au aceeași problemă, spune Ding Xiaoli, geodez la Universitatea Politehnică din Hong Kong.

Subsidența are loc în momentul în care terenul se scufundă în raport cu nivelul mării, de multe ori din cauza extragerii de apă subterană, rocă sau alte resurse, cum am precizat și anterior.

De fapt, Jakarta este capitala cu cea mai rapidă afundare din lume, motiv pentru care Indonezia propune o altă capitală. În același timp, SUA are peste 44.000 de km pătrați de terenuri din 45 de state sunt afectate de tasări.

În peste 80% dintre cazuri, principalul motiv pentru care acest fenomen are loc este extracția apelor subterane, adesea în scopuri agricole.