Țara în care oamenii se duc cu „roaba de bani” să cumpere o pâine, inflația a crescut cu 102%
Inflația face ravagii peste tot în lume, însă în unele țări, scumpirea tuturor produselor a atins cote inimaginaile. Astfel, Indicele prețurilor de consum (IPC) din Argentina a ajuns în luna februarie la 102,5% potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică și Recensământ (Indec).
Cum au încercat autoritățile să reducă inflația
Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când rata inflației țării sud-americane a atins trei cifre din 1991, când a încercat să lase în urmă hiperinflația din perioada 1989-1990. Prețurile de consum au crescut cu 6,6% în a doua lună a anului față de luna ianuarie, ceea ce reprezintă o accelerare față de ritmul de 6% din luna precedentă.
În ciuda faptului că la sfârșitul anului 2022 tendința ascendentă a inflației părea să fie limitată, cu creșteri lunare de aproximativ 5%, prețurile s-au situat din nou la peste 6% pe lună în ianuarie și februarie, așa cum s-a întâmplat până în luna octombrie a anului trecut.
În ciuda noului acord de preț pentru produsele de consum masiv lansat de Guvern la începutul lunii februarie, escaladarea prețurilor la alimente s-a produs inevitabil, astfel că și pentru o pâine, cetățenii trebuie să fie pregătiți cu mult mai mulți bani decât înainte.
Astfel, dintre creșterile înregistrate în februarie, s-a remarcat creșterea lunară de 9,8% a alimentelor și băuturilor, cifră îngrijorătoare din cauza impactului asupra costului coșului alimentar de bază.
Cele două sectoare care au înregistrat cea mai mică variație în februarie au fost educația (1,1%) și îmbrăcăminte și încălțăminte (2,3%), la fel ca în luna precedentă, deși procentele au crescut considerabil (de la 1,1% la 3,2% și 2,3% până la 3,9%, respectiv).
Potrivit raportului oficial, Argentina a acumulat o inflație de 13,1% în primele două luni ale anului, cu mult peste 8,8% din aceeași perioadă din 2022.
Motivul pentru care comercianții au retras produsele de pe piață
Oficialii din Buenos Aires au stabilit o listă cu 1.700 de produse alimentare, care ar trebui să aibă, teoretic, prețuri fixe. Din păcate, din cauza realității triste a inflației, comercianții au fost nevoiți să retragă produsele de pe piață, nepermițându-și să le vândă la prețurile fixe stabilite de Guvern, context în care a luat naștere specula.
Din păcate, majoritatea bunurilor au în prezent prețuri duble față de 2022. În ianuarie, rata inflației a fost de 99%.
Nici producția agricolă nu a fost ocolită de inflație, mai ales că întreaga criză a prețurilor a fost favorizată de un val de caniculă urmat de secetă, producția agricolă fiind puternic afectată. De asemenea, au avut loc incendii de vegetație, care au distrus recoltele, fiind astfel afectate inclusiv exporturile de produse agroalimentare, una dintre principalele surse de venit ale țării.