Țara în care cazurile de covid-19 au crescut deși peste 60% din populație s-a vaccinat
Situație îngrijorătoare în insulele Seychelles, după ce miercuri au fost raportate 500 de cazuri noi în ultimele 72 ore, având în vedere că la ultima raportare se înregistraseră 319 cazuri noi. Această creștere vine pe fondul unei vaccinări anti-covid-19 a peste 60% din populație. Din acest motiv, autoritățile au anunțat impunerea unor noi restricții pentru a evita transmiterea noului coronavirus.
Ce măsuri de restricție au fost luate
Creșterea numărului de cazuri este cu atât mai îngrijorătoare cu cât ultimele raportări, începând cu data de 13 aprilie indicau o scădere uriașă a cazurilor, media de noi contagieri fiind sub 100. În acest moment, țara are peste 1000 de cazuri active dintr-un total de 100.000 de persoane.
Ministrul a anunțat măsurile stricte impuse de această situație, printre care numărându-se și închiderea clinicilor medicale, dar și suspendarea tuturor operațiilor, cu excepția celor urgente și a tratamentelor pentru bolnavii de cancer.
„În ciuda tuturor eforturilor excepționale pe care le depunem, situația legată de COVID-19 din țara noastră este critică acum”, a declarat Peggy Vidot, ministrul Sănătății din această țară, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți.
De asemenea, autoritățile au decis închiderea tuturor școlilor, interdicția vizitelor între oameni sau în gospodării, cât și amânarea oricărui eveniment sportiv. Închiderea barurilor și a magazinelor se va face la o oră timpurie, astfel încât să se evite orice posibilă aglomerație.
Această situație a creșterii de cazuri vine în condițiile în care 85% din populație este vaccinată cu o doză de vaccin, dintre care 65% dintre locuitorii țării insulare, cu ambele doze.
Insulele Seychelles au demarat campania de vaccinare pe data de 11 ianuarie, serul administrat fiind dezvoltat de compania chineză Sinopharm. Autoritățile din această țară au anunțat la acea vreme primirea a 50.000 de doze ale acestui vaccin chinezesc, oferite ca o donație din partea Emiratelor Arabe Unite.
Ce eficiență a demonstrat vaccinul Sinopharm
Studiile efectuate în China și Emiratele Arabe Unite au transmis că vaccinul produs Sinopharm a atins un grad de eficacitate de 79%, respectiv, 86%.
Organizația Mondială a Sănătății este așteptată să aprobe vaccinul Sinopharm precum și alte vaccinuri fabricate în China, acestea putând fi administrate ulterior în toată lumea. Reprezentanții OMS au declarat, de asemenea, că vaccinul nu va fi autorizat, dacă nu va răspunde tuturor criteriilor necesare.
În aprilie, cel mai înalt oficial privind pentru controlul bolilor din China a declarat că eficacitatea vaccinurilor Covid din țară este scăzută, ulterior afirmând că declarațiile sale au fost interpretate greșit.
Cercetătorii din Brazilia au stabilit eficacitatea unui alt vaccin fabricat în China, vaccinul Sinovac, la 50,4%.