Ţară europeană în care româna este a treia limbă vorbită. Numărul cetăţenilor români a crescut brusc
La ultimul recensământ, oficial trăiau în Marea Britanie aproximativ 342 de mii de români, conform datelor din iunie 2021. Aceleași date arătau că în Țara Galilor numărul locuitorilor de origine română crescuse cu 9%. Cu alte cuvinte sunt aproximativ 550.000 români în această țară. La un loc, în ambele state sunt aprximativ 900.000 de români care trăiesc și muncesc aici, punându-i pe locul doi ca a doua mare comunitate după polonezi. Cu alte cuvinte, Anglia este o țară europeană în care româna este a treia limbă vorbită.
Comunitatea de români, a doua ca mărime după polonezi, în Marea Britanie
Deși, aparent, am fi putut spune că Italia este țara cu ceea mai mare creștere a numărulșui de români, datele arată cu totul altceva. Procentele de creștere din ultimii ani ai românilor plecați în Marea Britanie și Țara Galilor a crescut progresiv.
De la ultimul recensământ oficial, din 2011, și până anul trecut, creșterea a fost de cel puțin 9 procente. Doar în Țara Galilor, anul trecut, erau înregistrați 550.000 de români. Pe lângă aceștia, presupunându-se că sunt adulți, se adaugă și cei născuți în acești ani în cele două state, vorbitoare de limbă engleză.
Așa cum spuneam, în iunie 2021, aproximativ 342 de mii de români trăiau în Marea Britanie. Între 2008 și 2019, populația românească din Marea Britanie a crescut cu 413 mii de persoane. A fost cea mai mare creștere anuală, de 95 de mii, înregistrându-se între 2015 și 2016. Cu toate acestea, până în iunie 2021, numărul românilor care trăiesc în Marea Britanie a scăzut cu 108 mii, asta și datorită Brexit-ului.
Recensământul din Țara Galilor și populația emigrantă
În ziua recensământului, 21 martie 2021, populația rezidentă obișnuită din Țara Galilor a fost estimată la 3.107.494 de persoane. Conform datelor, este cea mai mare populație înregistrată vreodată în urma unui recensământ în Țara Galilor.
Polonia a rămas cea mai frecventă țară de naștere în afara Țării Galilor și Marea Britanie în 2021. Datele arătau o cifră de 24.832 de persoane, 0,8% din totalul rezidenților obișnuiți.
Numărul rezidenților din Țara Galilor care au menționat România ca țară de naștere a crescut de aproape cinci ori. Datele recensământului a arătat o creștere cu 469,9% între 2011 și 2021, înregistrând o creștere de 7.025 de persoane.
Punând cap-la-cap toate datele, putem spune că atât limba română, cât și cea poloneză, sunt cele mai frecvente limbi folosite, după cea oficială, engleza. Concluzia recensământului de anul trecut este că cele două comunități, cea poloneză și cea română, sunt cele mai mari două comunități din cele două state. Deși ponderea de creștere a numărului acestor populații s-a mai diminuat, asta nu înseamnă că numărul acestora nu va crește, ca urmare a natalității în rândul celor două comunități.