23 ian. 2022 | 16:42

Țara din Europa unde săptămâna de lucru va fi de 4 zile. Planul e clar, salariile vor rămâne la fel

Social
Țara din Europa unde săptămâna de lucru va fi de 4 zile. Planul e clar, salariile vor rămâne la fel
Săptămâna de lucru de patru zile testată cu succes în Islanda

Odată cu declanșarea pandemiei, tot mai multe companii mari au transferat munca în online, sau telemunca. Ulterior s-a constatat că angajații ar da mai mult randament dacă ar lucra mai puțin, media fiind undeva la 4 zile lucrătoare. Săptămâna de lucru de patru zile a devenit o schimbare foarte discutată și dorită de populația britanică.

O săptămână de lucru de patru zile să fie următorul pas pentru companiile din Marea Britanie

Majoritatea întreprinderile din întreaga lume au început să testeze noua structură și au înregistrat rezultate pozitive covârșitoare. Chiar și gigantul tehnologic Microsoft a încercat această inițiativă în biroul său din Japonia și a constatat că productivitatea a crescut cu 40%.

Așadar, de ce sunt companiile reticente în a face această schimbare? Care sunt adevăratele beneficii pe care le poate aduce o săptămână de lucru de patru zile?

În mod tradițional, în Marea Britanie există o cultură a muncii cu program prelungit și a muncii până târziu pentru a-ți arăta devotamentul față de afacere. Discuțiile despre un echilibru pozitiv între viața profesională și cea privată au ieșit în evidență abia recent.

Acum, oamenii încep să realizeze adevăratele beneficii ale unui echilibru corect între muncă și viața de zi cu zi. Este posibil ca beneficiile unei săptămâni mai scurte să nu fie evidente pentru proprietarii de afaceri din Marea Britanie, care încă sunt de părere că a munci din greu echivalează cu a lucra mai multe ore.

Permite angajaților să își sporească productivitatea

O săptămână de lucru de patru zile le permite angajaților să își sporească productivitatea, spun specialiștii britanici. Datorită restricțiilor de timp, oamenii trebuie să petreacă mai puțin timp cu activități care nu sunt esențiale pentru afacere și mai mult timp pentru a obține rezultate pozitive prin munca lor în cel mai eficient mod posibil.

Oferindu-le angajaților o zi în plus de timp liber, angajatorii pot observa, de asemenea, o scădere a timpului liber pe care oamenii îl petrec pentru rezolvarea problemelor administrative personale.

Administrarea vieții poate distrage atenția în cele mai bune momente, iar nevoia de a merge la programări personale la medic sau la dentist se poate face cu ușurință în timpul personal.

„O forță de muncă mai fericită și mai sănătoasă va însemna un randament mai bun și o calitate sporită a muncii lor.

Acordând angajaților mai mult timp pentru a fi sănătoși, atât mental cât și fizic, veți contribui la obținerea unei forțe de muncă angajate și productive.”, spune Joe O’Connor, managerul programului pilot britanic.

Importanța productivității, a stării de bine și a satisfacției angajaților

Legătura dintre productivitate și bunăstare poate fi adesea trecută cu vederea. O organizație progresistă și cu performanțe ridicate va avea în vedere întreaga persoană și nu doar activitățile de la locul de muncă atunci când va căuta modalități de a stimula productivitatea.

Cultura și tonul pe care o organizație le dă atunci când vine vorba de orele de lucru și de prezența la serviciu vor determina adesea angajamentul, retenția și productivitatea. Managerii de personal ar trebui să discute despre performanță și bunăstare în cadrul aceleiași conversații pentru a obține un succes real.

Aceleași salarii pentru mai puține ore de muncă

Muncitorilor din Marea Britanie li se oferă șansa de a lucra patru zile pe săptămână fără pierderi de venit. Un program pilot de șase luni, anunțat luni, recrutează companii pentru a studia impactul reducerii programului de lucru asupra productivității și a bunăstării lucrătorilor, precum și impactul asupra mediului și a egalității de gen.

Companiile vor urma modelul 100:80:100, conform căruia lucrătorii primesc 100% din salariu pentru 80% din timp, în schimbul angajamentului de a menține 100% din productivitatea lor anterioară.

„Săptămâna de patru zile pune în discuție modelul actual de muncă. Ajută companiile să treacă de la simpla măsurare a timpului în care oamenii sunt la muncă la o concentrare mai mare asupra rezultatelor obținute.”, a declarat Joe O’Connor, managerul programului pilot al 4 Day Week Global, conform EuroNews.

Programul, derulat de cercetători de la universitățile Cambridge și Oxford și de la Boston College, precum și de grupurile non-profit 4 Day Week Global, 4 Day Week UK Campaign și grupul de reflecție britanic Autonomy, își propune să recruteze 30 de companii britanice până la începutul programului, în luna iunie a acestui an.

Săptămâna de lucru de patru zile testată cu succes în Islanda

Anul trecut, rezultatele unui test privind săptămâna de lucru de patru zile în Islanda au arătat că productivitatea la locul de muncă a rămas aceeași sau chiar s-a îmbunătățit atunci când orele de lucru au fost reduse.

De asemenea, participanții la acest studiu, care a durat doi ani, au raportat un „puternic efect pozitiv asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată”, care includea mai mult timp pentru a petrece cu copiii lor sau pentru a se ocupa de hobby-uri.

Cercetătorii islandezi au constatat că bărbații din relațiile heterosexuale care au luat parte la studiu au fost, de asemenea, mai predispuși să se ocupe de treburile casnice.

Programul pilot din Marea Britanie reflectă o atenție tot mai mare acordată unor modalități mai flexibile de lucru la nivel mondial, programe similare urmând să aibă loc în același timp în SUA, Canada, Irlanda, Australia și Noua Zeelandă.

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?! Am reconstituit orele dinainte să se îndoape cu un pumn de medicamente!
Stirile PROTV
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Romania TV
Eva a murit la vârsta de 29 de ani. Anunţul tragediei a fost făcut de sora vedetei pe Instagram
Capital.ro
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în faliment
EVZ.ro
Cum a fost decapitat Cătălin Cîrstoiu. Detalii explozive din culise
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Povestea bizară a familiei care se deplasează doar în patru labe. Care e explicația
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Fasolea bătută, nelipsită din post. Cât se fierbe pentru a nu crea probleme
EVZ.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
Florin Piersic, în lacrimi: Cea mai mare durere. Pescarii au găsit-o plutind
Capital.ro
”Acul cântarului ajunsese la 145 kg!” | Aurelian a reușit să slăbească zeci de kilograme: ”Asta m-a ajutat! Traseul a fost cât se poate de natural!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENSIE MAI MARE! De la 1 SEPTEMBRIE să le luăm în calcul la calculul pensiilor
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro