Țara din Europa unde săptămâna de lucru va fi de 4 zile. Planul e clar, salariile vor rămâne la fel

de: Ștefan R. Apostol
23 01. 2022

Odată cu declanșarea pandemiei, tot mai multe companii mari au transferat munca în online, sau telemunca. Ulterior s-a constatat că angajații ar da mai mult randament dacă ar lucra mai puțin, media fiind undeva la 4 zile lucrătoare. Săptămâna de lucru de patru zile a devenit o schimbare foarte discutată și dorită de populația britanică.

O săptămână de lucru de patru zile să fie următorul pas pentru companiile din Marea Britanie

Majoritatea întreprinderile din întreaga lume au început să testeze noua structură și au înregistrat rezultate pozitive covârșitoare. Chiar și gigantul tehnologic Microsoft a încercat această inițiativă în biroul său din Japonia și a constatat că productivitatea a crescut cu 40%.

Așadar, de ce sunt companiile reticente în a face această schimbare? Care sunt adevăratele beneficii pe care le poate aduce o săptămână de lucru de patru zile?

În mod tradițional, în Marea Britanie există o cultură a muncii cu program prelungit și a muncii până târziu pentru a-ți arăta devotamentul față de afacere. Discuțiile despre un echilibru pozitiv între viața profesională și cea privată au ieșit în evidență abia recent.

Acum, oamenii încep să realizeze adevăratele beneficii ale unui echilibru corect între muncă și viața de zi cu zi. Este posibil ca beneficiile unei săptămâni mai scurte să nu fie evidente pentru proprietarii de afaceri din Marea Britanie, care încă sunt de părere că a munci din greu echivalează cu a lucra mai multe ore.

Permite angajaților să își sporească productivitatea

O săptămână de lucru de patru zile le permite angajaților să își sporească productivitatea, spun specialiștii britanici. Datorită restricțiilor de timp, oamenii trebuie să petreacă mai puțin timp cu activități care nu sunt esențiale pentru afacere și mai mult timp pentru a obține rezultate pozitive prin munca lor în cel mai eficient mod posibil.

Oferindu-le angajaților o zi în plus de timp liber, angajatorii pot observa, de asemenea, o scădere a timpului liber pe care oamenii îl petrec pentru rezolvarea problemelor administrative personale.

Administrarea vieții poate distrage atenția în cele mai bune momente, iar nevoia de a merge la programări personale la medic sau la dentist se poate face cu ușurință în timpul personal.

„O forță de muncă mai fericită și mai sănătoasă va însemna un randament mai bun și o calitate sporită a muncii lor.

Acordând angajaților mai mult timp pentru a fi sănătoși, atât mental cât și fizic, veți contribui la obținerea unei forțe de muncă angajate și productive.”, spune Joe O’Connor, managerul programului pilot britanic.

Importanța productivității, a stării de bine și a satisfacției angajaților

Legătura dintre productivitate și bunăstare poate fi adesea trecută cu vederea. O organizație progresistă și cu performanțe ridicate va avea în vedere întreaga persoană și nu doar activitățile de la locul de muncă atunci când va căuta modalități de a stimula productivitatea.

Cultura și tonul pe care o organizație le dă atunci când vine vorba de orele de lucru și de prezența la serviciu vor determina adesea angajamentul, retenția și productivitatea. Managerii de personal ar trebui să discute despre performanță și bunăstare în cadrul aceleiași conversații pentru a obține un succes real.

Aceleași salarii pentru mai puține ore de muncă

Muncitorilor din Marea Britanie li se oferă șansa de a lucra patru zile pe săptămână fără pierderi de venit. Un program pilot de șase luni, anunțat luni, recrutează companii pentru a studia impactul reducerii programului de lucru asupra productivității și a bunăstării lucrătorilor, precum și impactul asupra mediului și a egalității de gen.

Companiile vor urma modelul 100:80:100, conform căruia lucrătorii primesc 100% din salariu pentru 80% din timp, în schimbul angajamentului de a menține 100% din productivitatea lor anterioară.

„Săptămâna de patru zile pune în discuție modelul actual de muncă. Ajută companiile să treacă de la simpla măsurare a timpului în care oamenii sunt la muncă la o concentrare mai mare asupra rezultatelor obținute.”, a declarat Joe O’Connor, managerul programului pilot al 4 Day Week Global, conform EuroNews.

Programul, derulat de cercetători de la universitățile Cambridge și Oxford și de la Boston College, precum și de grupurile non-profit 4 Day Week Global, 4 Day Week UK Campaign și grupul de reflecție britanic Autonomy, își propune să recruteze 30 de companii britanice până la începutul programului, în luna iunie a acestui an.

Săptămâna de lucru de patru zile testată cu succes în Islanda

Anul trecut, rezultatele unui test privind săptămâna de lucru de patru zile în Islanda au arătat că productivitatea la locul de muncă a rămas aceeași sau chiar s-a îmbunătățit atunci când orele de lucru au fost reduse.

De asemenea, participanții la acest studiu, care a durat doi ani, au raportat un „puternic efect pozitiv asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată”, care includea mai mult timp pentru a petrece cu copiii lor sau pentru a se ocupa de hobby-uri.

Cercetătorii islandezi au constatat că bărbații din relațiile heterosexuale care au luat parte la studiu au fost, de asemenea, mai predispuși să se ocupe de treburile casnice.

Programul pilot din Marea Britanie reflectă o atenție tot mai mare acordată unor modalități mai flexibile de lucru la nivel mondial, programe similare urmând să aibă loc în același timp în SUA, Canada, Irlanda, Australia și Noua Zeelandă.