Țara din Europa unde s-a prăbușit piața imobiliară. Apartamentele sunt la cele mai mici prețuri, urmează și România?
Criza imobiliară se adâncește la nivel internațional. Țara din Europa unde s-a prăbușit piața imobiliară. Prețurile la garsoniere și apartamente au scăzut semnificativ. Analizele specialiștilor în domeniu nu sunt deloc optimiste în ceea ce privește România. Ce dezvăluie cele mai recente date ale analiștilor.
Țara din Europa unde s-a prăbușit piața imobiliară
Cea mai mare criză imobiliară din ultimii 30 de ani a început deja. Suedia este reprezentativă pentru etapa critică ce se desfășoară, în prezent, în întreaga lume. Analizele specialiștilor nu sunt deloc optimiste în ceea ce privește evoluția pieței imobiliare. În timp ce ratele dobânzilor cresc, iar costul vieții de asemenea, prețurile la garsoniere și apartamente în statul amintit scad semnificativ.
Potrivit celor mai recente date, prețurile la imobilele din Suedia au scăzut cu 16 procente în comparație cu maximul înregistrat în primul trimestru al anului 2022. Specialiștii spun că locuințele se vor ieftini cu 44 procente în anul 2023, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a construcțiilor de noi case.
În circumstanțele date, industria construcțiilor din Suedia suferă o lovitură dură. Cu atât mai mult cu cât peste 350.000 din cei 5,1 milioane de angajați din statul amintit activează în domeniul cu pricina, potrivit Bloomberg.
Este cea mai gravă criză imobiliară înregistrată vreodată în Suedia, spun specialiștii. Cele mai noi date arată că numărul companiilor din construcții care depun cereri de faliment a crescut cu 47% în comparație cu anul trecut. Doar în luna ianuarie 2023, 130 de constructori au înaintat cereri de intrare în faliment.
Ce se întâmplă cu piața imobiliară din România
Analiștii din domeniul imobiliar au păreri deloc optimiste cu privire la evoluția pieței imobiliare la nivel european. Nici România nu va fi scutită de șocul imobiliar. Potrivit cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut, în luna decembrie 2022, cu 15,4% față de noiembrie 2022.
„În luna decembrie 2022 s-au eliberat 2.691 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidențiale (-15,4% față de luna noiembrie 2022), cu o suprafață utilă totală de 834425 mp (-8,6%). Din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 68,7% sunt pentru zona rurală”, arată Institutul Național de Statistică.
Un alt aspect care stârnește îngrijorare este numărul total al autorizațiilor de construire oferit pentru clădiri rezidențiale în anul 2022, comparativ cu anul precedent. Anul trecut, în România au fost eliberate 43.660 de autorizaţii, în scădere cu 14,9% față de anul 2021.
Piața imobiliară din România se pregătește de impact. Analiștii spun că dezvoltatorii imobiliari sunt reținuți când vine vorba despre implicarea în noi proiecte de construcție, din cauza faptului că orizontul nu arată bine deloc.