Țara din Europa unde elevii români pleacă la studii. Cel mai mic salariu e 1.700 de euro

Țara din Europa unde elevii români pleacă la studii. Cel mai mic salariu e 1.700 de euro
Studenții din România, se află pe locul al treilea

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți tineri români aleg alte țări pentru studiile superioare. Conform unor studii, Olanda este țara din Europa unde elevii români pleacă la studii. Conform ultimelor date statistice, cel mai mic salariu e 1.700 de euro aici.

72% dintre studenții internaționali din Olanda provin din țări europene

Aproximativ 72% dintre studenții universitari care vin din străinătate pentru a urma un program complet de studii în Olanda provin din țări din Spațiul Economic European. Datele statistice indică o ușoară creștere față de anul 2021, arată statisticile publicate de agenția internațională de educație Nuffic.

Potrivit raportului anual al Nuffic denumit „Incoming degree mobility in Dutch higher education 2021-22”, Germania rămâne principala sursă de studenți internaționali în această țară. În acest clasament, să-i spunem, este urmată de Italia, România, China și Belgia.

În mod diferit, Regatul Unit a înregistrat o scădere a numărului de studenți la universitățile olandeze în 2021/22.

Cifrele vorbesc de aproape un sfert față de anul universitar precedent. Motivul, în principal, este Brexit-ul și creșterea taxelor.

Ca urmare a retragerii din UE, studenții britanici trebuie să plătească taxe non-SEE pentru a studia în Olanda.

Decizia a fost luată începând cu anul universitar 2021/22. Potrivit cifrelor Nuffic, numărul studenților britanici în instituțiile de învățământ superior olandeze a scăzut cu aproape 25% în 2021/22.

„În contrast cu creșterea înregistrată de aproape toate celelalte țări, Marea Britanie a înregistrat o scădere mare a numărului de studenți cu diplomă pe care i-a trimis în Olanda în 2021-22.

Comparativ cu 2020-21, anul acesta au fost cu aproape 25% mai puțini studenți britanici înscriși în învățământul superior olandez”, se arată în raport.

Studenții din România, se află pe locul al treilea

Potrivit aceluiași raport anual, „Incoming degree mobility in Dutch higher education 2021-22”, România se află pe locul al treilea în topul celor mai frecvente țări de origine.

Conform acestuia numărul studenților români aflați în Olanda a înregistrat un salt de 30% și a depășit China în comparație cu anii precedenți. În general, studenții internaționali din Olanda reprezintă în total 168 de țări.

Cu toate că numărul viitorilor studenți români a crescut, și costurile sunt pe măsură.

În anul școlar 2021/2022 costurile s-au ridicat la aproximativ 3.000 de euro pe an, ceea ce nu putem spune că este o sumă mică.

Dar, conform unor studenți români, din anii terminali, în Olanda există oportunități de angajare mult mai bune. Aici, cel mai mic salariu este de 1.700 de euro.

În orașe precum Amsterdam, sau în apropiere de capitală, chiria poate ajunge și la 350 de euro pe lună.

În general, aproximativ 14% din toți studenții care au urmat studii superioare în Olanda au fost studenți internaționali.

De altfel asta însemnat o creștere de 13% față de anul precedent. Numărul total al studenților internaționali din Olanda în acest an universitar se ridică la 115.068.

Este o creștere de 12% față de anul trecut. Potrivit Statisticii Olandeze, numărul studenților internaționali la universitățile olandeze în cursul anului 2021/22 este de 3,5 ori mai mare decât în 2005/06.

În acel an universitar, doar 33.000 de studenți internaționali au frecventat universitățile olandeze.

Dintre cele 163 de țări care au trimis studenți internaționali în Țările de Jos în 2019/20 înainte de pandemia COVID-19, doar 27 au trimis mai puțini studenți internaționali în acest an universitar.

Pandemia COVID-19 a afectat mobilitatea studenților în multe țări din lume, însă datele Nuffic sugerează că mobilitatea de intrare în Țările de Jos a fost abia întreruptă de pandemie.

Cele mai populare programe de studiu în rândul studenților internaționali din țară sunt programele de licență la universitățile de cercetare.

Urmăriți Playtech.ro și pe