Țara din Europa unde angajații lucrează până la 70 de ani. Pot rămâne fără pensie

de: Stan Nicu
24 07. 2023

În timp ce creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani a dus la adevărate lupte de stradă în Franța, unii dintre europeni sunt dispuși să lucreze până la 70 de ani și chiar și după această vârstă. Care este țara din Europa unde angajații lucrează până la 70 de ani. Pot rămâne fără pensie.

Cetățenii cărei țări nu se lasă pensionați nici la 70 de ani. Nu din lipsă de bani

Un reportaj realizat de Euronews i-a descoperit pe europenii dispuși să nu renunțe la job-ul lor nici chiar la vârsta de 70 de ani.

Cu vârsta de pensionare stabilită la 65 de ani și o pensie medie de 1.000 de euro pe lună, numărul spaniolilor care vor să muncească în continuare a crescut constant în ultimii ani.

Cine nu vrea să iasă la pensie

În cauză se regăsesc persoanele care au o pensie cu mult sub medie. Astfel, în Spania, numărul oamenilor care au lucrat după vârsta de pensionare, în 2022, a crescut cu 49% față de 2008.

Francisco Marcellán, la cei 72 de ani ai săi încă merge în fiecare dimineață la biroul său de la Universitatea Carlos III din Madrid. Face asta de 40 de ani și nu are de gând să se oprească curând. Omul lucrează ca cercetător la departamentul de analiză matematică.

Astfel, profesorul bătrân spune că nu vrea să se pensioneze și a continuat să predea și după vârsta de 70, moment în care Universitatea s-a oferit să-l mențină ca profesor emerit. În prezent își primește pensia, care este jumătate din salariul anterior, plus un supliment plătit de instituție.

Bărbatul se simte încă capabil să muncească

”Aș fi putut să mă retrag la 65 de ani, dar cred că am o condiție fizică și psihică bună, care nu va fi un obstacol pentru a continua. Motivul principal pentru care continui să lucrez nu se datorează problemelor financiare. Este adevărat că reducerea salariului este un aspect important atunci când vine vorba de a medita asupra deciziei. Aș primi jumătate din salariu la pensionare”, a declarat Francisco  Marcellánm conform Euronews.

Câți spanioli se încăpățânează să muncească chiar dacă au trecut de vârsta pensionării

În acest context, profesorul nu știe când va renunța la serviciu și vrea să continue până când va fi obligat să se oprească.

Bărbatul dezvăluie că și alți profesori se află în aceeași situație, dar motivele diferă. Unii, cum este Francisco Marcellán, vin la catedră din dragoste pentru meseria lor, alții din cauza banilor.

Nu în ultimul rând, cifrele arată că, acum, în Spania, există 62.000 de persoane din această grupă de vârstă care a precizat să muncească în loc să iasă la pensie.