Țara din Europa care vrea să interzică vânzarea țigărilor persoanelor născute după 1 ianuarie 2009. Vor să fie prima generație fără fumat
Tutunul, pe lângă alcool, și altele, este considerat a fi unul din principalele flagele ale acestui secol, iar multe state au interzis fumatul. Ba mai mult, conform unui proiect legislativ recent, am putea vorbi despre țara din Europa care vrea să interzică vânzarea țigărilor persoanelor născute după 1 ianuarie 2009.
Veniturile totale din industria de tutun în 2023
Fie că ne place sau nu, industria tutunului a fost dintotdeauna una din cele mai profitabile, iar datele statistice ale ultimilor doi ani sunt o dovadă a acestui fapt.
Conform celor mai recente date, dimensiunea pieței globale a produselor din tutun a fost evaluată la 6,221 milioane dolari în 2022 și era de așteptat să se extindă cu 1,81%, ajungând la 6,92 milioane dolari până în 2028.
Spre exemplu, unul din marii giganți ai industriei, Philip Morris, anunță că numărul total de utilizatori IQOS la sfârșitul ultimului trimestrul din 2023 a crescut cu 1,2 milioane față de septembrie 2023.
Pe de altă parte, peste tot în Europa țigările s-au scumpit, ceea ce a dus, totuși, la o relativă scădere a vânzărilor, ca urmare a acestei situații.
Marea Britanie, țara din Europa care vrea să interzică vânzarea țigărilor persoanelor născute după 1 ianuarie 2009
În acest context, al unor creșteri substanțiale de venituri în această industrie, multe state europene au luat decizii drastice de a interzice fumatul în spațiile publice, inclusiv România interzice acest obicei.
Așa se face că, intenția anunțată recent de Marea Britanie de a interzice vânzarea țigărilor persoanelor născute după 1 ianuarie 2009, nu ar mai trebui să surprindă pe nimeni.
Măsura, susținută de premierul Rishi Sunak și sprijinită de laburiști, a divizat rândurile conservatorilor, unii denunțând planul și justificându-și reacția prin afrimația conform căreia „infantilizează oamenii”.
Documentul care vrea să interzică vânzarea țigărilor persoanelor născute după 1 ianuarie 2009 a fost adoptat în primă lectură în Camera Comunelor marți, 16 aprilie.
Proiectul de lege privind tutunul și vapoarele este unul dintre cele mai recente acte legislative introduse de guvernul conservator al lui Rishi Sunak, cu doar câteva luni înainte de alegerile generale britanice. Este, de asemenea, cea mai radicală, sau cel puțin cea mai surprinzătoare, și contrastează puternic cu linia apărată de conservatorii britanici de până acum.
Acesta vizează introducerea unei interdicții totale a vânzării de țigări către rezidenții britanici născuți după 1 ianuarie 2009. În prezent, vânzarea de tutun este permisă în Regatul Unit doar începând cu vârsta de 18 ani.
Dacă proiectul va deveni lege, tuturor celor născuți la 1 ianuarie 2009 sau după această dată li se va refuza permanent dreptul de a cumpăra țigări atunci când vor deveni majori.
Conform presei din Marea Britanie, măsura ar fi o premieră mondială. În același context, mai trebui reamintit că există și țări din Europa în care fumatul este interzis în mașină.
Proiectul de lege se extinde la produsele fără nicotină
Va fi de asemenea ilegală vânzarea de produse din tutun, cum ar fi țigări și trabucuri, oricărei persoane născute după 2009. Proiectul de lege se extinde și la produsele fără nicotină. Astfel că, interdicția actuală de vânzare a vaporizatoarelor și a reumpluturilor de țigări, va fi îndreptată către persoanele sub 18 ani.
În cele din urmă, acesta autorizează miniștrii relevanți să înăsprească reglementările pentru a limita parfumurile de reîncărcare și pentru a face ambalajele produselor mai puțin atrăgătoare. Guvernul Sunak insistă că dorește să protejeze generațiile viitoare de daunele provocate de tutun.
Potrivit cifrelor oficiale publicate de Downing Street, tutunul este principala cauză de deces care poate fi prevenită în țară, ucigând două treimi dintre fumătorii înrăiți și provocând 80.000 de decese pe an.
Presiunea asupra sistemului public de spitale este considerabilă, iar cei care au propus acest proiect spun că „aproape în fiecare minut, un pacient este spitalizat din cauza fumatului”, datele fiind prezentate în studiul de impact care însoțește proiectul de lege.