Țara din Europa care își schimbă Crăciunul în 2022. Se întâmplă după sute de ani

de: Ștefan R. Apostol
09 11. 2022

Ca în fiecare an, congregațiile religioase sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie. Dar, așa cum poate știi, 12% dintre creștinii lumii așteaptă până pe 7 ianuarie pentru a sărbători. Există o explicație pentru acest aspect. Dar anul acesta Ucraina este țara din Europa care își schimbă Crăciunul în 2022. Decizia Bisericii ucrainene are loc după sute de ani în care lucrurile au stat altfel.

Biserica ortodoxă din Ucraina ia o decizie! Schimbă Crăciunul în 2022

O ramură a Bisericii Ortodoxe din Ucraina a anunțat că va permite bisericilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, și nu pe 7 ianuarie, așa cum este tradițional în congregațiile ortodoxe ucrainene.

Anunțul făcut de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, cu sediul la Kiev, adâncește falia dintre Biserica Ortodoxă Rusă și ceilalți credincioși ortodocși, care s-a accentuat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Decizia a fost luată după „luarea în considerare a numeroaselor solicitări și ținând cont de discuțiile care au loc de mulți ani în Biserică și în societate; prevăzând, în special din cauza circumstanțelor războiului, escaladarea disputelor calendaristice în spațiul public”, anunța Biserica Ortodoxă a Ucrainei într-o declarație publicată la 18 octombrie.

Fiecare biserică va avea opțiunea de a sărbători pe 25 decembrie Crăciunul, care marchează nașterea lui Iisus conform calendarului gregorian, și nu pe 7 ianuarie, care marchează nașterea lui Iisus conform calendarului iulian, folosit încă de Biserica Ortodoxă Rusă.

În ultimii ani, o mare parte a comunității ortodoxe din Ucraina s-a îndepărtat de Moscova. Aceasta a fost o mișcare accelerată de conflictul pe care Rusia l-a alimentat în estul Ucrainei începând cu 2014.

Această schismă a devenit mai deschisă în 2018, după ce Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, un cleric grec care este considerat liderul spiritual al credincioșilor ortodocși din întreaga lume, a aprobat înființarea unei Biserici Ortodoxe independente a Ucrainei și a revocat un acord vechi de secole care acorda Patriarhiei de la Moscova autoritate asupra bisericilor din țară.

Patriarhia Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse, care a devenit strâns legată de statul rus sub conducerea președintelui rus Vladimir Putin, a răspuns prin tăierea legăturilor cu Bartolomeu.

De ce unii creștini sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie

Răspunsul se află în decizia multor biserici ortodoxe de a adera la un calendar vechi de aproape 2.000 de ani. Acest calendar diferă de cel folosit de cea mai mare parte a lumii de astăzi.

Originile divizării privind momentul în care se recunoaște oficial nașterea lui Iisus Hristos datează din anul 325 d.Hr. Atunci un grup de episcopi creștini a convocat prima conferință ecumenică a religiei.

Unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a Primului Conciliu de la Niceea a fost acela de a standardiza data celei mai importante sărbători a bisericii, Paștele.

Pentru a face acest lucru, au decis să se bazeze pe calendarul iulian. Este vorba de un calendar solar pe care conducătorul roman Iulius Cezar l-a adoptat în anul 46 î.Hr.

Împăratul adopta acest calendar la sfatul astronomului egiptean Sosigenes, în încercarea de a curăța calendarul lunar dezordonat al Romei. Însă calculele lui Sosigenes au avut o problemă proprie.

Acestea supraestimau durata anului solar cu aproximativ 11 minute. Ca urmare, calendarul și anul solar au devenit din ce în ce mai desincronizate pe măsură ce secolele au trecut.

Până în 1582, datele sărbătorilor creștine importante au deviat atât de mult încât Papa Grigore al XIII-lea a fost îngrijorat. Acesta a convocat un alt grup de astronomi și a propus un nou calendar, cunoscut sub numele de calendarul gregorian.

Deriva calendaristică pentru bisericile ortodoxe

Noul calendar a rezolvat o serie de probleme complicate care se acumulaseră de-a lungul anilor, iar majoritatea lumii creștine l-a adoptat. Însă Biserica Ortodoxă, care se divizase în propria ramură a creștinismului în timpul Marii Schisme din 1054, după secole de conflicte tot mai mari, s-a opus schimbării.

Urmarea corecției de curs a Papei Grigore ar fi însemnat acceptarea unei suprapuneri ocazionale între Paște și Paște. În opinia acestora era o mișcare care contravenea textelor sfinte ale creștinismului ortodox. Astfel, Biserica Ortodoxă a respins calendarul gregorian și a continuat să se bazeze pe calendarul iulian. A rămas așa timp de secole.

Deriva calendaristică a continuat pentru bisericile ortodoxe. Până în 1923, exista o diferență de 13 zile între cele două calendare, ceea ce plasa Crăciunul pe rit vechi la 13 zile după 25 decembrie. Acest lucru explică Crăciunul sărbătorit de două ori.

Criza calendaristică a continuat pentru bisericile ortodoxe. În mai 1923, un grup de lideri ortodocși s-a întâlnit pentru a rezolva problema. Desfășurat la Constantinopol, Congresul Pan-Ortodox a reunit delegații din partea bisericilor din Constantinopol, Cipru, Grecia, România, Rusia și Serbia.

Biserica Rusiei a fost presată să adopte calendarul gregorian de către bolșevici, care au abandonat calendarul iulian la scurt timp după ce a început Revoluția Rusă. Revizuirea calendarului nu a fost doar o chestiune de religie. Pentru bisericile a căror existență era amenințată sub dominația comunismului, o ajustare a calendarului era o chestiune de supraviețuire.

În cadrul conferinței, omul de știință sârb Milutin Milanković a propus o soluție. Propunea o nouă versiune a calendarului iulian, care își împarte datele cu calendarul gregorian, deși nu împarte toți anii bisecți.

Cunoscut sub numele de calendarul iulian revizuit, acesta a fost adoptat de mai multe biserici ortodoxe după conciliu, inclusiv de bisericile din Grecia, Cipru și România.

Aceste biserici sărbătoresc acum Crăciunul la 25 decembrie. Alte biserici ortodoxe, precum cele din Rusia și Egipt, au refuzat. Iar altele, precum Polonia, au adoptat calendarul lui Milanković, apoi au renunțat la el mai târziu.