Ţara din Europa care îşi cheamă civilii în armată. Autorităţile fac apel la cetăţenii de rând, cum motivează

de: Ștefan R. Apostol
25 01. 2024

În actualul context tensionat din estul Europei, tot mai multe state europene încearcă să-și pregătească civilii în cazul în care conflictul ar escalada și mai mult. Astfel că, la acest moment, putem vorbi despre faptul că autorităţile fac apel la cetăţenii de rând. Citește mai departe și află care este țara din Europa care îşi cheamă civilii în armată.

Marea Britanie, țara din Europa care îşi cheamă civilii în armată

În cadrul unui discurs susținut ier, 24 ianuarie, Generalul Sir Patrick Sanders, Șeful Statului Major al Armatei britanice, a declarat că Marea Britanie ar trebui să „antreneze și să echipeze” o armată de cetățeni pentru a pregăti țara pentru un război pe uscat, făcând referire la actuala situație din Ucraina, avertizând în același timp că doar o creștere a forțelor de rezervă „nu ar fi suficientă”.

Vezi aici: Vladimir Putin schimbă cursul războiului din Ucraina?! A inaugurat azi două submarine, alte opt sunt în producție

Conform BBC, oficialul a subliniat amenințarea din partea Rusiei, vorbind și despre măsurile luate de alte națiuni europene pentru a-și pune populația pe „picior de război”. De asemenea, el a cerut să se facă mai mult pentru echiparea și modernizarea forțelor armate britanice.

Marea Britanie, țara din Europa care îşi cheamă civilii în armată

În discursul ținut la o conferință privind vehiculele blindate, generalul Sir Patrick nu a adus argumente în favoarea conscripției, prin care bărbații în vârstă de luptă trebuie să se înroleze în armată, ci a pus bazele unei chemări voluntare în caz de izbucnire a unui război. El a vorbit despre necesitatea ca generația de dinaintea războiului din Regatul Unit să se pregătească pentru posibilitatea unui război și a spus că aceasta este o „întreprindere a întregii națiuni”.

Autorităţile fac apel la cetăţenii de rând

Nu este prima dată când generalul Sir Patrick avertizează asupra amenințării tot mai mari a războiului și își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de pregătire a Marii Britanii. Miercuri, șeful demisionar al Statului Major General (CGS) a declarat că războiul Rusiei în Ucraina a fost mult mai mult decât o simplă capturare de teritoriu, afirmând că este vorba despre înfrângerea sistemului și a modului nostru de viață.

Generalul Sir Patrick Sanders urmează să plece din funcția de șef al Statului Major General la sfârșitul acestui an

El a pledat deja pentru anularea recentelor reduceri ale dimensiunii armatei. În prezent, aceasta este o forță profesionistă de aproximativ 73.000 de oameni, față de aproximativ 100.000 în 2010. În discursul său, el a spus că Marea Britanie are nevoie de o armată proiectată să se extindă rapid.

„În următorii trei ani, trebuie să fie credibil să vorbim de o armată britanică de 120.000 de oameni, incluzând rezerva noastră și rezerva strategică.

Dar acest lucru nu este suficient. Nu vom fi imuni și, ca generație de dinainte de război, trebuie să ne pregătim în mod similar – și acesta este un demers al întregii națiuni. Ucraina ilustrează în mod brutal faptul că armatele regulate încep războaiele; armatele cetățenești le câștigă.

Dar am mai fost aici și înainte, iar forța de muncă singură nu creează capacitate.”, a spus Generalul Sir Patrick Sanders.

Află și: Putin răstoarnă războiul din Ucraina. În 2024, va finanța războiul cu resurse minerale din zonele ocupate

Avertismentele șefului armatei i-a neliniștit pe politicienii britanici care nu vor civilii în armată

Ca răspuns la discursul generalului Sir Patrick, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic a declarat că scenariile ipotetice ale unui potențial conflict viitor nu sunt utile și a exclus orice mișcare către un model de recrutare pentru armată. Un parlamentar conservator de rang înalt a declarat pentru BBC că nu crede că Rishi Sunak a apreciat pe deplin amenințarea reprezentată de Rusia.

Parlamentarul a spus că acest lucru s-ar putea datora faptului că prim-ministrul, atunci când a crescut, nu a experimentat amenințarea existențială reprezentată de vechea Uniune Sovietică în timpul Războiului Rece. Generalul Sir Patrick Sanders a declarat că națiunea nu își poate permite să facă aceleași greșeli ca în 1914, când nu a reușit să perceapă escaladările care au dus la Primul Război Mondial.

„Armatele regulate încep războaiele; armatele cetățenești le câștigă.”

El a spus că în ultimii 30 de ani armata și-a înjumătățit dimensiunile, cu o reducere de 28% în ultimii 12 ani, dar a adăugat că, în ciuda provocărilor în materie de recrutare, cererile de înscriere în armată au fost la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.

Află și: Putin susține că sunt probleme mari în Occident: ‘O criză profundă’. Pe cine dă vina pentru războiul din Ucraina

Generalul Sir Patrick Sanders a fost un critic vocal al reducerilor numărului de trupe și al cheltuielilor militare și va fi înlocuit în funcția de CGS în iunie de către generalul Sir Roly Walker. El nu a fost singurul care a criticat reducerile, fostul general CGS, Lord Dannatt, afirmând săptămâna trecută că Marea Britanie riscă o repetare a anilor 1930 dacă nu investește mai mult în forțele sale armate.